Любен Дилов-син: Млади, вдигайте повече шум!

Новините

07-09-2012, 08:18

Автор:

"Стандарт"

Всичко от Автора

Искам затвор за всички, които празнуват 9 септември.

Кой е по-голям празник - 9-и или 6 септември?  Има ли България нужда от ново "Ку-ку"? Губят ли се в политиката време и пари? На тези въпроси отговаря в интервю за "Стандарт"писателят Любен Дилов-син.

ГГ-н Дилов, в днешно  време съединението прави ли силата?  Навремето се майтапехме и свързвахме 9 септември с един кадър - Тодор Живков се  запознава с партизаните... Какво са за вас двете дати, можете ли да ги  съпоставите?

 - Винаги съм се чудил защо отбелязваме 9 септември, а  пропускаме 9 юни или 19 май. Това също са вдъхновяващи преврати, променили  историята на българите. Даже след 19 май се провеждат първите изцяло мажоритарни  избори в България, като депутатите се издигат или сами, или от граждански  организации. Още първото предаване на "Удавете водещия", което ще правя по Нова  телевизия, поставя въпроса дали празнуването на 9 септември не трябва да бъде  криминализирано. Например - 3 г. затвор за всеки, който го празнува. Три години,  защото за повечето от празнуващите днес това ще означава и доживотен затвор. По  всички мерки и исторически критерии в нощта на 8-и срещу 9-и е погазена грубо  конституцията и е извършен преврат, донесъл много смърт и разорение за десетки  хиляди хора. Оставяме настрана дълготрайните политически последици... Шести  септември е съвсем друга дата. Това е апогей на едно скришно национално усилие.  Един от горчиво малкото дни на общи кръв, пот и сълзи в нашата история, които  сме пролели като нация, заедно, в името на обединяваща цел и общ идеал.

 - Българите имаме ли нужда от ново "Ку-ку"? Как оценявате  интелектуалния потенциал на младите днес - бяхте жури на "България търси  талант"?

 - Нямам особени забележки към младите. Смятам, че са  вдъхновяващо инициативни, смели в мечтите си и наистина поколение, на което  можем да разчитаме. Ако имам упрек, той е само към гражданските им позиции.  Мисля, че трябва да ги заявяват по-радикално, по-открито и по-шумно. Поколението  "Ку-ку" правеше това. Телевизията, книгите и вестниците, спектаклите по  площадите бяха просто една от формите, но зад нея винаги са стояли искрени  граждански позиции. Може и да са били често глупави и незрели, но бяха искрени.  А когато има честно отношение към обществото, то ти отвръща със същото...

 - Знам, че сте пушач. Спазвате ли забраната да не се дими в  заведенията? Наскоро правихте в списание "Еуропео" темата "Дим" - вярвате ли, че  през 2052 г. ще бъде запалена последната цигара в САЩ?

 - Да. Така ще се случи. Този красив порок умира, отстъпвайки  място на други пороци, които ми е по-трудно да естетизирам. Продължавам да съм  пушач, но се мъча да спазвам правилата. Ето - отказах се и от груповия секс,  защото не можеш след групов секс да запалиш цигара. С трима и повече души  леглото вече е публично място.

 - "В политиката се губят време, пари и приятели" - това е ваше  изказване. Защо тогава пак решихте да се занимавате с нея?

 - Мисля, че всеки трябва да има ясно отношение към това, което  се случва днес в България. Без да драматизирам, ще кажа, че е заложено на карта  постигнатото през последните 22 г. като разбиране за демокрация, свобода и  свободен пазар. Днешната власт носи в себе си силен тоталитарен нагон, а с  идеята на фона на общ недоимък и икономически несгоди да се увеличи заплащането  на силовите структури на държавата тя демонстрира и желание да реализира този  нагон. Няма кой да спаси гражданското общество, ако то не се спаси само. Не  очаквайте американският посланик да се намеси в защита на демокрацията. Нямаме  достатъчно петрол за целта, макар че - изглежда - и шистовият газ върши някаква  работа. Т.е. в какво общество ще живеем след юни-юли 2012-а зависи само от нас.  Не от календара на маите!

- Защо у нас се случи така, че Светльо Витков и Венци Мицов  събраха повече гласове от СДС, примерно, на последните избори?

 - Има очевиден отговор - Венци Мицов и Светльо Витков бяха  по-симпатични и изглеждаха по-истински. В много отношения това продължава да е  така. Позицията на Светльо Витков по скандала с "Пуси Риот" беше определено  забелязана повече в обществото от позицията на СДС. Ще си призная със срам, че  дори не знам каква е тяхната позиция.

- Накъде вървят сините - и СДС, и ДСБ? Доста хора на Костов  отидоха при Меглена Кунева. Седесарите пък взаимно си късаха ризите при избора  на нов лидер.

 - Рискуваме да станем много смешни, ако се опитаме да определим  дясното в политиката в момента. Да не забравяме, че доминирано от БСП  правителство въведе плоския данък, а ГЕРБ, членове на ЕНП и претендиращи за  десни партии в момента практически въвеждат държавен капитализъм, едно  политическо ТКЗС... За жалост и госпожа Кунева не съумява да се заяви като  категорична алтернатива. Май остават само националистите, и то не онези, които в  събота вечер страдат за България, а в неделя сутрин страдат за вода...

 - Бихте ли се върнали в парламента?

 - Предпочитам да не се налага. Ако избера този път отново, ще е  само защото обстановката в България наистина е станала катастрофална. Но не съм  сигурен дали изобщо ще има истински парламент при един такъв сценарий...

 - Тази неделя започва предаването ви по Нова "Удавете водещия".  Какво ще представлява шоуто - чия е идеята, кой ви покани, с какъв екип ще  работите? И кой ще се грижи за папийонките ви?

 - Ооо, много въпроси. Не на всички имам отговор... Не съм  сигурен точно какво ще представлява предаването, но съм сигурен, че за  папийонките ще се грижи на първо място "Агресия", а на второ - гравитацията. Не  можете да си представите гравитацията за колко много неща е причина. За това -  винаги, когато мога - благодаря не само на родителите си и на Господ за участта  да съм българин, но и на костната си система за поддръжката, която ми е оказвала  до този момент. Иначе - както се разбира от името му - "Удавете водещия", се  дава възможност на зрителите не просто да сменят канала, когато нещо не им  харесва, а направо да накажат водещия по изобретателен, жесток и всеки път  различен начин. Те ще могат да направят това, като гласуват в сайта на Нова  телевизия напълно безплатно и по удовлетворително зрелищен начин. Да кажем  засега, че това е оригинално предаване, измислено от мен, направено с подкрепата  на екипа на Иван и Андрей, което има всички предпоставки да стане формат. Дали  ще стане е друг въпрос.

 - Ще успеете ли да огреете навсякъде - работите по доста  проекти, списание "Еуропео", "Седем часа разлика".

 - Най-голямо удовлетворение безспорно ми носи "l`Europeo" след  броя апотеоз на тютюнопушенето като поп икона - "Дим", читателите вече могат да  видят брой 27 -"Изгубената България". Това е първият ни изцяло български брой и  заслугата за него е основно на Дими Стоянович и Пейо Колев от едноименния сайт.  Идеята, че паралелно на официалната ни история има една огромна, шарена,  вдъхновяващо богата, възвисяващо драматична и разплакващо смешна лична семейна  история на всеки един от нас, подкрепена с разкази на добри писатели и  великолепни архивни снимки, превръща едно обикновено списание в сага. Сага,  списана от Петко Бочаров, Георги Господинов, Любомир Левчев, Георги Мишев, Юри  Проданов, Георги Данаилов, Мони Шварц... Иначе - "Седем часа разлика" по воля  Божия и на Би Ти Ви трябва да стартира третия си сезон тази есен с вечната  приказка за престъплението и наказанието, за децата като наше изкупление,  възмездие и продължение. Ще бъдат дадени отговори на много въпроси, но... Както  става в живота, отговорите повдигат други въпроси.

 - На всички прави впечатление, че се забавлявате, докато  работите!

 - Знам, че дори и най-праведните между нас един ден ще се  изправят пред Висшия съд на делата човешки и искрената позиция е да кажат:  "Господи, знам, че сгреших. Никога не бях сигурен в границата между добро и зло,  но поне се забавлявах, докато я пресичах..."

 - Как мина лятото ви?

 - Лятото ми мина в работа, но не съжалявам. Практически не съм  почивал - подготвяхме четвърти сезон на "Седем часа", правехме доста сложен брой  на списанието "Л'Еуропео", усилено готвим и нови проекти в нови за българските  телевизии форми, за които е рано да се говори. Аз обичам да се гмуркам. От  беглите ми наблюдения на дайв центъра в Созопол виждам, че има много нови  заклети фенове. Съвсем отговорно заявявам, че въпреки природната си  негостоприемност Черно море крие неочаквани съкровища за любителите на дайвинга  и има потенциал да разшири туризма ни с нови, качествени туристи. Надявам се  само глупавият напън да се администрира грубо дайвинга да не продължи. Не знам  дали знаете, но през последните две години приходите на Египет от дайвинг  туризъм се изравниха с тези от пирамидите.