Бащата на починалата родилка Полина: Има и други виновни лекари, не са сред подсъдимите

Архив Бургас

06-10-2012, 11:32

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Подсъдими по делото за смъртта на Полина са трима лекари - д-р Александър Маджуров, д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева.

На 2 октомври Бургаския окръжен съд отложи делото за смъртта на 23-годишната Полина Димоваслед като стана ясно, че вещи лица масово отказват да направят експертиза.

Цялостната наредба за работа с вещи лица се нуждае от преосмисляне и промяна, затова ще сезираме ВСС и Министерството на правосъдието, каза Боряна Димитрова, председател на Бургаски окръжен съд.

Тя вече е подготвила искане за съдействие до здравния министър Десислава Атанасова. Събрала съм всички материали за отказите от вещи лица, нека от здравното министерство се погрижат и обиколят болниците, за да осигурят необходимите специалисти, допълни съдия Димитрова. Проблемът не бил само със съдебно-медицинските експертизи. Съдът изпитвал затруднение с ангажирането на вещи лица и по други дела именно заради пропуски в нормативната база.

Подсъдими по делото за смъртта на Полина са трима лекари - д-р Александър Маджуров, д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева.

 На 2 октомври председателят на съдебния състав Стефан Стойков прочете дълъг списък от откази на институции, болници и вещи лица. Медици от Варна вече се произнесоха по случая "Полина", но съдът прецени, че те не са отговорила еднозначно на всички поставени въпроси и затова поиска още едно мнение. 23-годишната Полина почина в реанимация на Бургаската болница на 3 февруари 2008 г. Това се случва на 20-ия ден след като ражда момиченце.

На заседанието в понеделник от близките присъства само бащата на Полина – Иван Иванов. Ето какво каза той:

 Г-н Иванов, какво мислите за патовата ситуация, до която стигна делото за смъртта на дъщеря ви?

Не мога да кажа, че съм изненадан. Не само при нашия случай е така. Ние пак сме добре, защото случихме на лекари, които да влязат в първата комисия и това помогна делото да стигне до тук. Има много лекарски грешки, които въобще не стигат до съда. Много малко са докторите, които откликват в такива случаи. Изключително трудно е. Не вярвам делото да приключи в близките 5-6 месеца.

Можеше ли дъщеря ви да бъде спасена?

Можеше, ако бяха й обърнали внимание още в самото начало. Проблемите тръгнаха още в болницата, веднага след раждането. Трябвало е да се обърне внимание на тази висока температура, която е поддържала и повишените левкоцити. Не може да се изписва ей така родилка и да се казва: "Това сигурно е от кърмата". Боб ли да хвърляме, за да разберем дали е от кърмата? В нашия случай причината се оказа друга. Лекарите, които са подсъдими, са от последната фаза на лечението й. Има други, които не са в момента обвинени. Направиха ли всички изследвания в болницата, за да отхвърлят всички варианти? Не! Изписват я и толкова.

Трябва ли да се иска международна експертиза?

Засега не. Трябва да изчакаме как ще се развият нещата след тези писма, които съдът ще прати.

Как е малката Емилия - дъщеричката на Полина?

Расте, скоро ще стане на 5. Казваме това, което всички казват в такива случаи - че майка й е на небето и я гледа оттам. При нас с баба й е, но баща й също често я вижда, а неговата майка много помага.