Берлин скандализиран: Фашистка литература и свастики заливат BG

Общество

10-10-2012, 18:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бюст на Хитлер, Хитлер на табакера, бутилка с Хитлер...

Прилича на шега, но не е. Съвсем насериозно в България се продават всички онези нацистки символи, които в Германия са абсолютно забранени. Можеш дори да се предрешиш като Хитлер.

Това се казва в обширен репортаж на Бернхард Хонигфорт в един от най-авторитетните германски вестници "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Да почиваш в България може да се окаже много вълнуващо преживяване", пише Хонигфорт. Авторът наскоро бил в България и установил, че у нас се предлагат стоки, които в Германия биха били незабавно конфискувани.

"Хитлеристките символи явно не правят впечатление на никого. Тях човек може да ги срещне под път и над път", пише той и продължава: "

Да вземем например фюрера. Хитлер се продава в България така, както се продават плодовете и зеленчуците - на сергии по тротоарите.

От фюрера се правят даже пари, книгата му "Моята борба" е в задължителната програма на всеки уважаващ себе си битпазар. В антикварните магазини на Созопол и Пловдив пък се предлагат бюстове на фюрера. Те правят компания на бюстовете на един друг вожд - другаря Ленин", допълва Бернхард Хонигфорт, цитиран от БГНЕС .

Авторът си задава и въпроса кой ги купува, като за престоя му тук не е видял никой да излиза от антиквариат с бюст на Хитлер под мишница.

"Очевидно обаче има търсене", отговаря си той и допълва как ликът на Хитлер грее от табакери и плоски джобни бутилки.

"Палмата на първенството грабва обаче един модерен сгъваем ловджийски нож с пречупен кръст върху дървената му дръжка и надпис върху острието, който гласи "Всичко за Германия", завършва авторът на публикацията.