Барозу: Когато се събудих тази сутрин, не очаквах, че днешният ден ще е толкова хубав

Новините

12-10-2012, 00:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес Европейският съюз получи Нобеловата награда за мир

"Когато се събудих тази сутрин, не очаквах, че днешният ден ще е толкова хубав", каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу по повод Нобеловата награда за мир за 2012 г., пише БГНЕС.

"Беше изключително вълнуващо да разбера, че Нобеловата награда за мир се присъжда на Европейския съюз. Действително получаването на тази Нобелова награда за мир е голяма чест за 500-те милиона граждани на Европа, за всички държави членки и всички европейски институции. Това е основателно признание за един уникален проект, който работи за благополучието на своите граждани, както и за благополучието на света", каза Жозе Барозу.

"Не трябва никога да забравяме, че в началото Европейският съюз събра нациите, надигащи се от руините на опустошителната Втора световна война, и ги обедини в проект за мир, изграден въз основа на наднационални институции, представляващи общия европейски интерес. Европейският съюз, като се започне с Европейската общност, обедини отново държави, разделени от Студената война, и то около такива ценности като уважението на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, справедливостта, върховенството на закона и зачитането на човешките права.

Благодарение на своята преобразователна мощ, започвайки от шест държави, Европейският съюз успя да обедини отново почти целия европейски континент. Към тези ценности — свобода, демокрация, справедливост, върховенство на закона и зачитане на човешките права — се стремят всички хора по света. Това се и ценностите, които насърчава Европейският съюз, за да превърне света в по-добро място за всички. Гордеем се, че Европейският съюз е световен лидер в предоставянето на помощ за развитието и хуманитарна помощ и заема челни позиции в глобалните действия за опазване на нашата планета чрез борбата с климатичните промени и за популяризиране на световните обществени блага", заяви още той.

Днешната награда на Комитета за нобеловите награди показва, че в тези трудни времена Европейският съюз продължава да вдъхновява държави и народи по целия свят и че международната общност се нуждае от силен Европейски съюз. Днес Комитетът за Нобеловата награда за мир и международната общност отправят много важно послание към Европа — Европейският съюз е голяма ценност, за която трябва да се грижим в името на европейците и в името на целия цвят, заяви председателят Барозу.

Нобеловата награда за мир, която Комитетът присъди на Европейския съюз, е огромна отговорност за блока, коментираха от Елисейския дворец.

Призът възлага на Европа още по-тежката отговорност да запази своето единство и капацитета си да насърчава растежа и работните места, обявиха от френското президентство, пише БГНЕС.

Брюксел трябва да създаде "по-единен, справедлив, силен и мирен" континент, допълниха френските власти.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на свой ред, че еврото въплъщава идеята за Европа като "общност на мира". Решението за удостояване на Европейския съюз с Нобелова награда за мир е прекрасна, каза още тя.

"Често казвам, че еврото е повече от една валута и не трябва да забравяме това точно в тези седмици и месеци, в които работим за засилване на еврото. Европа е повече от една валута, защото става дума за идеята за Европа като общност на мир и ценности", заяви канцлерката в Берлин.

Така Нобеловият комитет показва признание към идеята за обединението на Европа", изтъкна Меркел и допълни, че "решението едновременно окуражава и ангажира, включително и мен лично".

"След векове на кървави конфликти, отвратителни войни, смърт и разрушения, Римските договори поставиха основите на една Европа, превърнала се в общност на мира. Последните десетилетия на мир в Европа представляват за нас, жителите на ЕС, дълъг период. За историята това е просто едно примигване. Поради това не трябва никога да забравяме, че трябва постоянно да работим за мира, демокрацията, свободата", заяви канцлерката.