През първата седмица от смяната на часовото време да се "намалят оборотите" и да се спи по-дълго

Животът

27-10-2012, 10:22

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Преминаваме към зимното часово време

Това съветва проф. Вихра Миланова

През първата седмица от смяната на часовото време да се "намалят оборотите" и да се спи по-дълго, съветва в интервю за БТА националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова.

Връщането към астрономическото часово време тази година ще се извърши в 04.00 часа на 28 октомври, когато часовниците трябва да се върнат с един час назад.

Преходът от лятно към зимно часово време е свързан с адаптирането към една промяна. Даже се твърди, че в първите дни настъпва десинхронизация между биологичния и механичния часовник.

Биологичният часовник е този, който трябва да се адаптира към новото време и това обикновено се случва за около седмица до 10 дни, обясни проф. Миланова.

Според нея всеки трябва да си изработи схема за справяне с промяната на часа.

Цялото тяло, не само психиката, трябва да се пренастрои към промяната. Обичайно през първата работна седмица след смяната на часа хората се чувстват по-различно, коментира лекарят. В този период сякаш хората по-бързо се уморяват, липсва им мотивацията, често се променя часът на заспиването, защото са нарушени биоритмите, уточни проф. Миланова.

След този адаптивен период всичко се нормализира, отбеляза тя.

Проф. Миланова съветва в този период да се спи по-дълго време, защото това е т. нар. Метеорологична чувствителност.

По-добре е през тази една седмица да се "намалят оборотите", всичко да бъде по-забавено и да няма големи очаквания, за да няма разочарование, препоръчва тя.