Десетки килограми месо от България и Македония спипаха турски митничари

Животът

27-10-2012, 15:37

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Позволеното количество е едва от 5 килограма

Десетки килограми месо и месни продукти, които пренасяли в багажите си пътници, идващи от България и Македония, са конфискували вчера и днес служителите на турските митници Капъкуле, Хамзабейли - Лесово и Дерекьой - Малко Търново, съобщи БНР.

Митничарите щателно проверявали колите, автобусите и багажите на пътниците и конфискували месото, което е над разрешеното количество от 5 кг, предава БГНЕС. Някои пътници били хванати да носят дори 50 кг. Между митничарите и пътниците избухнали спорове. Екипи от спечастите в Одрин пристигнали на Капъкуле, за да въдворят ред.

От митницата на Капъкуле коментираха, че някои използват дните на Курбан байрам, през който се колят животни за здраве и берекет, за да внасят контрабанда. По този начин се опитват да вкарат в страната месо без сертификати, от неизвестен произход, което е заплаха за здравето на хората. Някои твърдят, че са касапи и отишли в България и Македония да колят животни, понеже месото там било евтино и сега си носели месата.

Но по принцип разрешеното за внос количество е 5 кг. на отделен пътник, това е постоянна, рутинна мярка, не само за Курбан Байрам. Освен това се изисква разрешеното количество месо да е пакетирано и вакумирано според хигиенните стандарти, които са указани от нас, каза отговорен представител от митницата на Капъкуле. Конфискуваните през тези дни количества месо и месни продукти се съхраняват в специални фризери на митницата и всички, които искат, могат да си го получат и върнат там, откъдето са го донесли. Миналата година, пак по време на Курбан байрам, на турските митници са били конфискувани над 30 тона месо от пътниците, идващи от България.