Десетки килограми месо от България и Македония спипаха турски митничари

Животът

27-10-2012, 15:37

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Позволеното количество е едва от 5 килограма

Десетки килограми месо и месни продукти, които пренасяли в багажите си пътници, идващи от България и Македония, са конфискували вчера и днес служителите на турските митници Капъкуле, Хамзабейли - Лесово и Дерекьой - Малко Търново, съобщи БНР.

Митничарите щателно проверявали колите, автобусите и багажите на пътниците и конфискували месото, което е над разрешеното количество от 5 кг, предава БГНЕС. Някои пътници били хванати да носят дори 50 кг. Между митничарите и пътниците избухнали спорове. Екипи от спечастите в Одрин пристигнали на Капъкуле, за да въдворят ред.

От митницата на Капъкуле коментираха, че някои използват дните на Курбан байрам, през който се колят животни за здраве и берекет, за да внасят контрабанда. По този начин се опитват да вкарат в страната месо без сертификати, от неизвестен произход, което е заплаха за здравето на хората. Някои твърдят, че са касапи и отишли в България и Македония да колят животни, понеже месото там било евтино и сега си носели месата.

Но по принцип разрешеното за внос количество е 5 кг. на отделен пътник, това е постоянна, рутинна мярка, не само за Курбан Байрам. Освен това се изисква разрешеното количество месо да е пакетирано и вакумирано според хигиенните стандарти, които са указани от нас, каза отговорен представител от митницата на Капъкуле. Конфискуваните през тези дни количества месо и месни продукти се съхраняват в специални фризери на митницата и всички, които искат, могат да си го получат и върнат там, откъдето са го донесли. Миналата година, пак по време на Курбан байрам, на турските митници са били конфискувани над 30 тона месо от пътниците, идващи от България.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен