И съпрузите на упражняващите свободни професии могат да се осигуряват за своя сметка

Парите

30-10-2012, 14:14

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Това са последните допълнения в Кодекса за социално осигуряване

И съпрузите на упражняващите свободни професии могат да се осигуряват по свое желание и за своя сметка, гласят последните допълнения в Кодекса за социално осигуряване. Те са в сила от 1-ви август тази година.

Според тях, съпрузите на лица, които упражняват свободни професии или занаятчийска дейност, както и на регистрираните земеделски и тютюнопроизводители, могат да се осигуряват за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, и за общо заболяване и майчинство. Условията са -двамата да са в граждански брак, съпругът/съпругата също да участва в упражняваната трудова дейност и да не се осигурява на друго основание.

Например: Регистриран земеделски производител сключва граждански брак през октомври тази година. С негово съгласие съпругата му се включва в упражнявата дейност. Ако тя не е осигурявана на друго основание, през месец ноември има възможност да  започне да се осигурява за своя сметка върху сумата от 240 лева, което е минималния осигурителен доход за регистриран земеделски производител.

След внасянето на осигуровките, до 20-то число на следващия месец, земеделският производител трябва да подаде декларация Образец 1, с която изразява съгласието си съпругата му да участва в трудовата дейност и да се осигурява по посочения начин. До 30 април 2013 година пък съпругата следва да подаде еднократно декларация Образец 6.