Всички договори за Дунав мост 2 на тезгяха, ревнаха от СДС

Сините недоволни, че ще прибираме по-малко пари от такси

СДС обявиха, че са повече от изненадани от изказването на строителната министърка Лиляна Павлова за Дунав мост 2, в което тя спомена, че има подписан договор между България и Румъния, от който ставало видно, че ще прибираме по-малко такси от трафика по втория мост над Дунав.

Днес лидерът на сините Емил Кабаиванов извади споразумението, подписано през 2001 г., и  обнародвано в Държавен вестник през 2006 г.

"В член 9 на това споразумение ясно и точно е казано, че приходите от експлоатацията на Дунав мост 2 ще се разпределят пропорционално на сумите, вложени от договарящите страни, т.е. от Румъния и България", зачете той.

България е вложила 255 млн.евро, част от които са безвъзмездна помощ от предприсъединителните фондове, а Румъния 48 млн.евро, подчерта синият лидер.

"Това е оригиналното споразумение и по него нещата са в ред", отсече той.

Според него, така, както е подписано споразумението е в интерес на България и ние ще получаваме около 6 пъти по-голяма част от таксите, защото сме вложили шест пъти по-големи суми.

Емил Кабаиванов поиска от министър Павлова да запознае СДС, а и обеществеността с други споразумения, които са подписани и са в ущърб на България по отношение на Дунав мост 2 .

"Ако сега ще водят преговори за някакво паритетно събиране на таксите, това вече е в ущърб на България",  категоричен бе лидерът на СДС.