По-добре днес да ме наричат пораженец, а не съучастник в дясното самоубийство утре

Най-доброто от печата

03-11-2012, 07:10

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Избирателите искат СДС и ДСБ заедно в общ политически субект

- Търсите ли си работа, г-жо Нейнски?

- Търсят си онези, които цял живот са били назначавани. Аз винаги съм била избирана. Държа на името си, не на постовете. Неведнъж ми се е налагало да го доказвам.

- Председателят на СДС Емил Кабаиванов разчете писмото, с което обявявате създаването на фракция "Единство" в СДС, като заявка за депутатско място.

- Всеки мери със своя аршин. Като прочетох този коментар, си помислих, че всякакви глупости съм слушала, но толкова далеч май никой не беше стигал. Мнозина помнят, че на последните европейски избори получих висок мажоритарен вот. Това показва, че съм евродепутат по силата и на доверието в мен, а не благодарение на партийна конюнктура.

Само преди 2 седмици бях избрана за президент на Съюза за малки и средни предприятия в Европа - ново високо доверие към мен и моя политически път.

- Обяснете каква е целта на тази фракция в СДС?

- Това всъщност не е фракция. А, надявам се, съюз в рамките на СДС. Казвам "надявам се", защото формално той трябва да премине през одобрението на Националния съвет.
Идеята за единството на десницата не е нова. Спомняте си огромния скептицизъм към Синята коалиция през 2009 г. И тогава бях убедена в смисъла да се търси единство, затова и приех да водя листата за евроизборите - въпреки че шансовете за успех изглеждаха незначителни.

Кампанията и самите избори показаха, че хората очакват и искат това единство. Очакваха обаче и проектът Синя коалиция да бъде развит. Вместо това той
показа редица слабости поради невъзможността да се създадат координирани действия между СДС и ДСБ.

Ето защо ние от СДС предложихме в новото споразумение за Синята коалиция да се създадат единни национални и местни органи на управление. Именно това взриви статуквото и доведе до края на коалицията през май.

Затова създадохме съюз "Единство", с който да упражним натиск върху двете ръководства да търсят формулата за създаване на единна политическа формация, каквато е волята на хората.

- Отговаря ли всичко това на въпроса става ли единство чрез делене?

- Това не е делене. Щеше да бъде, ако идеята ни беше чрез "Единство" да се пазарим със СДС или ДСБ за депутатски места. А ние още при представянето на съюза заявихме, че няма да участваме в никакви листи на разединена десница.

Запазването на сегашното статукво обаче наистина е просто въпрос на политическо оцеляване. Надявам се волята и куражът да бъдат по-силни от него. Някои наричат това мислене пораженческо. (Така ДСБ определи тона на писмото, с което бе анонсирано създаването на съюз "Единство" - бел.ред.) Аз съм от 20 г. в политиката и предпочитам да ме наричат пораженец сега, отколкото съучастник в политическо самоубийство утре.
Питат ме как точно си представям това единство.

- Питам и аз.

- Решението за създаване на единна формация е политическо. Ако то бъде взето, всичко е въпрос на технология и юристи. Ако няма воля, причини винаги ще се намерят. Не може политиците да се крият зад процедури, докато хората са еднозначни в желанието си за единство. Безумие е да правиш едно и също и да очакваш различен резултат.

- Могат да ви обвинят, че водите политика срещу официалната в СДС - тя е за самостоятелно явяване на изборите.

- Могат да ни обвинят във всичко. Но тези обвинения идват от апарата на партията. А СДС всъщност са хората, които през годините направиха тази партия силна, дадоха й мандат да реформира България и още ни подкрепят въпреки безпътицата.

Напомням, че извън отделни изявления няма официално решение на СДС как ще се явява на предстоящите парламентарни избори. А и нашето предложение е изцяло съобразено с устава. Трябват ни 300 подписа от 30 общини. Събрахме много повече, а да не се гласува в подкрепа на такъв съюз, ще означава единствено страх.

- Ако все пак не мине?

- Допълнително ще се препотвърди политическата линия, която в момента води ръководството на СДС - в услуга на ГЕРБ. Ние не приемаме тази безкритична и сервилна политика към управляващите, облечена във всякакви оправдания. СДС не е присъдружна организация на ГЕРБ. Искам да предупредя ръководството - никой, дори и ГЕРБ, няма да сложи в листите си неизбираеми хора. Та били те и закичени с марката СДС.

- Вече чувам как от "Раковски" 134 реагират - тя има лидерски амбиции.

- Да измислят нещо ново, това съм го чувала години наред. Председател може да те направи всеки партиен апарат, но лидер ставаш само по волята на хората. Искам да бъда много ясна - нямам претенцията да бъда обединител на десницата. Казвам само, че обединението трябва да се случи. А кой ще го оглави, зависи от хората.

И още нещо важно - създателите на съюз "Единство" са хора от най-силните структури на СДС. Те печелиха и продължават да печелят избори. А статуквото в СДС се крепи от хора, които често са ми казвали "не можем да стоим повече без работа".

- Щом смятате тази политика в СДС за обречена, защо просто не напуснете? И не е ли вече уморително всеки път синята партия да се буни предизборно?

- Точно това би било пораженческо. Не харесваш, махаш с ръка, напускаш, създаваш си някаква партия. 20 г. съм свързала съдбата си със СДС и това ме прави отговорна към него.

Няма умора, има ново предизвикателство. През последните години се прави целенасочен опит за подмяна на традиционната десница. Първата стъпка беше с идването на Симеон Сакскобургготски и неговото "по-добро СДС" с претенции за нови лица, нов морал, нова политика. Видяхме ги. Вторият опит беше ГЕРБ - сложиха дамга на прехода и започнаха да реабилитират тоталитарното минало.

Сега имаме нова звезда. Доста по-бледа, така е с всеки римейк. Меглена Кунева удобно забрави ролята си в кабинетите на Сакскобургготски и на тройната коалиция. Сигурно затова, когато днес ни говори за "новата" си политика, сякаш ни се оправдава.

- Не ви ли успокои обещанието, че няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС?

- И нейният доскорошен патрон Сакскобургготски се кълнеше, че няма да се съюзи с БСП. Пък какво стана? Не само се съюзи, но и самата Кунева беше част от това управление.

- Сигурно и заради това десният избирател май наистина се умори.

- Така е. Затова смятам, че той вече няма да приеме никакво сборуване, кръпки и коалиции. Нарича ги "оцеляване". Ще налепим този процент с другия, само и само да минем 4. Вярно е, че загубата на парламентарно присъствие е много тежък удар за всяка партия. Но единството ще осигури много повече от присъствие в парламента. Ще даде сила и енергия.

- ДСБ и Иван Костов май не са във възторг от вашата идея.

- Не го вярвам. Идеята за единството вече няма нужда от никакви аргументи. Хората наистина не разбират защо не сме заедно. При мен неотдавна дойде едно семейство. Единият е от СДС, другият - от ДСБ. Жената ме попита за кого да гласува дъщеря й.

- Стресна ли ви прогнозата на Борис Марков, че седесари може наистина да ви последват, но само за да ви набият?

- Агресията винаги издава безсилие.

- Като бивш външен министър как тълкувате поведението на Владимир Путин, който ту идва, ту не идва?

- Като политическа игра за натиск. Независимо от публичните си заявки сегашното управление на България търси начин да задоволи руските интереси. Но без да загуби ореола си на прозападна дясна партия. Целият танц покрай АЕЦ "Белене" за мен ясно показа, че интересите на ГЕРБ и БСП за запазване на руското влияние у нас съвпадат.

 

CV

l Родена на 9 август 1962 г. в София
l Министър на външните работи в правителството на Иван Костов
l На последните избори за Европарламент през 2009 г. бе избрана за депутат от Синята коалиция
l Председател на СДС от 2002 до 2005 г.
l Депутат в 38-ото, 39-ото и 40-ото народно събрание
l Зам.-председател на ЕНП от 1999 до 2006 г.
l През 2007 г. става вицепрезидент на Съюза за малък и среден бизнес на ЕНП. Неотдавна го оглави.
l Филолог, владее английски, испански и руски.