Борисов проговори за Чакъра: Той се самоуби, много добре го знаете!

Крими

07-11-2012, 14:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Осъдиха ни в Страсбург

Премиерът не се чувства виновен за случая с мъжа, чиито роднини осъдиха България в Страсбург

"Това, което си спомням е, че Тодор Димов стреля по полицаи", заяви премиерът Бойко Борисов, който коментира решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който осъди България за нарушаване на правото на живот на Тодор Димов – Чакъра.

Случаят датира от декември 2003 година, когато Чакъров се бе барикадирал в дома си в Харманли и в продължение на часове стреля по пристигналите полицаи. По заповед на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов мъжът бе обстрелван с гранатомет, а после следствието установи, че той е загинал след като сам се е взривил с ръчна граната.

"Той се самоуби, много добре знаете. Той цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник срещу тях. Като полицейски шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи", заяви Борисов.

На въпрос не се ли чувства отговорен за смъртта на мъжа, премиерът отговори кратко и ясно: "Не".

Делото в Европейският съд за правата на човека  бе образувано по жалби на двамата сина на Чакъра - Добромир и Данаил, както и съпругата му Вера. Евросъдът им присъжда общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им.

Европейският съд прие, че е налице нарушение на чл. 2 от Конвенцията за правата на човека – право на живот, което може да бъде отнето само при изпълнение на присъда или когато това е "абсолютно необходимо" за защита от незаконно насилие, за осъществяване на правомерен арест или при предотвратяване на бягството на лице, законно лишено от свобода.

Нарушенията, които съдът констатира, са в два аспекта – неприлагането на стандарта за "абсолютната необходимост" на употребата на сила, както и заради неефективното разследване, което не е изследвало ключовия въпрос за употребата на сила.