Вежди Рашидов и турският му колега Ертугрул Гюнай направиха обиколка из стара София

Мисия София

07-11-2012, 18:12

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вежди подписа, обменяме култура с Турция

Турският министър на културата се възхити на българските исторически паметници

Министърът на културата Вежди Рашидов запозна днес гостуващия у нас министър на културата и туризма на Турция Ертугрул Гюнай и членовете на неговата делегация с уникалното археологическо наследство в историческия център на София.

Министър Рашидов предложи на турския си колега обиколката да започне от археологическите разкопки под базиликата "Света София". Министър Гюнай разгледа с изключително голям интерес разкопките, които се простират на няколко нива под базиликата "Света София", а министър Рашидов разказа на членовете на турската делегация, че именно там е бил източният Сердикийски некропол.

Гостите се убедиха, че под "кота нула" на най-древния столичен храм наистина се крие хилядолетна история. Те видяха как на три нива там са разкрити и са преминали реставрация няколко десетки уникални гробници, в които са били погребани знатни жители на антична Сердика. Те видяха различни типове гробници, както и запазени оригинални вътрешни стенописи и фрагменти от запазени късноантични мозайки, а министър Рашидов разказа на членовете на делегацията, че днешната "Света София" е всъщност четвъртата поред църква, издигната на мястото на древното гробище на Сердика.
Веднага след това гостите се запознаха и с реконструираното съвсем наскоро Ларго, както и с Античния комплекс "Сердика". Министър Рашидов посочи, че реновираното с европейско финансиране Ларго е и един символ на традицията и обновяването, като им показа и многобройните културни пластове, съхранени и опазени при разкриването на археологическите находки от Сердика – Средец.

Министърът на културата Вежди Рашидов подчерта пред турския си колега, че финансирането на археологическите открития за трите етапа на проекта за експониране на културното наследство на София пред ЦУМ е на стойност 16 млн. лв. и е осигурено от Оперативна програма "Регионално развитие" на ЕС. Уникалният обект ще допринесе изключително много за развитието на културния туризъм у нас, каза министър Рашидов пред гостите.

Той допълни, че центърът на София е уникален и с това, че на една толкова малка площ ние имаме в непосредствено съседство православни църкви, джамия и синагога. Турският министър прояви жив интерес към тези исторически сгради и по свое желание посети и джамията до Централната минерална баня, като се запозна подробно и как върви нейната реставрация и укрепване, станали наложителни след силното земетресение от м. май т. г.
В края на обиколката си, която включваше и разглеждане на Руската църква, храма "Св. Петка", както и на Националната художествена галерия, министър Гюнай благодари на министър Вежди Рашидов за гостоприемството и вниманието и заяви, че оценява като изключително успешни амбициозните европейски проекти, които реализира българското Министерство на културата. Министър Гюнай подчерта, че историческият център на София му е харесал толкова много, че той би искал скоро отново да се върне в страната ни, за да може да разгледа по-подробно и други забележителности от богатото ни и многовековно културно наследство. Министър Ертугрул Гюнай, който е и министър на туризма, обеща да доведе в България и туристи от далечни страни като Америка и Япония.

"Чрез включване на страната ни в туристическите дестинации на турски туроператори това лесно може да се осъществи, стига да обединим усилията си", посочи той.