Амфора от Северна Африка и малоазийски лампи на разкопките в Урдовиза

Туризъм

10-11-2012, 13:33

Снимка:

Нели Иванова

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Дянков доволен, догодина дава двойно повече за Виа Понтика

Северноафриканска амфора и лакирани лампички с малоазийски произход са част от интересните находки на археолозите, които проучват древната крепостна стена на полуостров Урдовиза в Китен.

За да разгледа най-ценните открития на терен пристигна и финансовият министър Симеон Дянков. Той обяви, че догодина за мащабния археологически проект Виа Понтика,  който обхваща обекти по цялото Южно Черноморие, ще бъдат гласувани около 30 млн. лв. Парите ще отидат не само за нови археологически разкопки, но и за консервация и доизграждане на вече намереното.

"Около 16 млн. лева главно в Бургаска област са парите, вложени в проекта тази година. В това число се включват и някои от второстепенните пътища като Ахтопол – Синеморец, които правим главно, защото там буквално на всеки 500 метра има археологическа находка, догодина парите ще са двойно повече", обеща Дянков.

Той остана истински впечатлен от древния оловен печат, който някога е принадлежал на византийски сановник.

"Датира от втората половина на XII век, с него се е запечатвала кореспонденцията. Вероятно собственикът му си е писал с управителя на тази крепост. Мъничка находка, която е много ценна", обясни Методи Даскалов от Археологическия институт към БАН.

Според специалистите на полуострова е имало селище още от VI в. пр. Хр., а самата крепост е построена в VI век след н.е. и е просъществувала с редица поправки и доукрепвания чак до XV в. Откритите монети от различни периоди потвърждават мнението на експертите, че крепостта е била търговски център. Сред находките има монети, сечени в Сердика, фолиси на Юстиниян Велики, които са редки в България, както и монети на Василий I и Лъв VI.

"Установихме, че в Средновековието в един момент са били построени и пещи за производство на луксозна керамика", обясни доц. Кръстина Панайотова.

За това говорят и откритите полуфабрикати на луксозни съдове, които не всеки е можел да притежава. Те са местно производство, което означава, че мястото е било не само търговски, но и производствен център.