В Бургас вече има специалист по детска гинекология и медицинска генетика

Животът

10-11-2012, 14:45

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Проблемите в ифертилитета на зрялата жена се решават в детството

В  Бургас вече има специалист по детско-юношеска гинекология и медицинска генетика, което беше  празно петно на здравната карта на града и дори впо-голямата част от Южна България.  Един от най-добрите специалисти в страната д-р Светла Маркова пое този липсващ и важен сектор, ставайки част от екипа на МБАЛ „Черноморска – Бургас”.

Детско-юношеската гинегология е особено важна за решаването на наболели медико-социални проблеми.

„Днес сме сиведетели на демографски срив, на намаляване на раждаемостта, а това ни задължава да пазим здравното състояние на младите хора и съхраняваме детеродната способност на женската популация. Редица клинични наблюдения и научни изследвания категорично доказват връзката на смущенията във фертилната способност на жената с явни и дискретни проблемни заболявания във вътреутробното развитие, в детската и юношеската възраст”, обяснява д-р Светла Маркова.

 „Не трябва да сме пасивни наблюдатели и на явлението, което заема все повече място сред участниците в репродуктивните процеси -  намаляването на възрастовата граница за раждане на първо дете сред някой слоеве от населението, които са обект на детско-юношеската гинекология. Тук обаче не става дума само за социален проблем, а за явление свързано с нарастване на усложенията при износване на бремеността и увеличаване на оперативните интервенции по време на раждането на този контингент”, смята водещият медик.  Според нея педиатрите и АГ специалстите са първите, които се сблъскват с тези случаи, а след тях социалните работници и накрая цялото ни обещество.

Д-р Маркова е и единственият специалист в Бургаски регион по медицинска генетика. „Съвременната медицина и перинатологията не биха могли да същетвуват без познания в областта на генетиката.  За редица тежки заболявания в детската възраст с хронично протичане се установи, че има генетично предразположение. А за някои генетични дефекти има възможност за своевременна диагностика и профилактика още по време на вътреутробното развитие”, смята д-р Маркова.

„Например, болестта на Даун, вродената недостатъчност на щитовидната жлеза, муковисцидозата, бета – таласамията са болести, които съвременната генетика може да диагностицира още преди раждането на детето. Вече добре се познават заболявания, които се дължат на дефекти в хромозомите на човека”, разказа още специалистът.

Знанието в областта на генетиката, включва възможности за профилактика, както на наследствените болести и малоформации, така и на раковите заболявания и хормоналните разстройства.

 „Вече сме свидетели на ДНК диагностика на генотиповете на папиломния вирус, който е един от причинителите на рака на маточната шийка. Геннотипизиране се извършва и на други вируси, които са отговорни за неопластични процеси и в други органи. Сега убедително се свързва генетичен дефект в шестата хромозома у човека с истинската поликистоза на яйчниците”, обяснява още д-р Светла Маркова.

По думите й генетиката е необятен океан, в който е разположена човешката патология. А въпрос на време е тя да даде отговор и на най-трудния въпрос – борбата срещу рака.