"Гуруто" на фондация "Мечта" искал узаконяване на марихуаната

Крими

11-11-2012, 06:03

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Според него тя била най-доброто лекарство за човешкия дух

Председателят на фондация „Мечта" и учител по философия на починалите Марио Нушков и Иван Тумбалов в Езиковата гимназия в Благоевград Росен Ангелов карал последователите си да прегръщат дървета да се молят за узаконяване употребата на марихуана, тъй като тя била най-доброто лекарство за човешкия дух. Това стана ясно по време на дискусията за опасните учения в Благоевград, съобщи „Струма".

На форума се разбра още, че духовният учител на младежа не признавал образователната система у нас и препоръчвал на учениците си да правят същото.

„Мечта" и учредителят й се прочуха покрай смъртта на Марио Нушков, който е последовател на учението. След това се оказа, че и друг ученик на езиковата гимназия, в която преподава гуруто Росен Ангелов, е починал мистериозно. Това е Иван Тумбалов.

„Дъщеря ми също прочете книгата за Анастасия, въпреки че й забраних да го прави. Тя говореше само хубави неща за него. Аз съм тук, защото имам лична отговорност за случилото се", сподели майка на бивша ученичка на Ангелов.

Психотерапевтът Богомила Годинова заяви, че дейността на фондация „Мечта" е много близо до тази на сектите, докато д-р Теменужка Любенова от Общинския съвет по наркотични вещества директно я определи като такава. Мотивите за това твърдение са, че 24-годишният благоевградчанин Марио Нушков, който умря от волтова дъга, е бил финансово зависим от организацията, отдалечил се е от приятелите и близките си и имал чувство за самодостатъчност. Белези, които има всеки член на секта. Двете обаче не обвиниха институциите за трагедията, а самото общество.

Група от бивши възпитаници на гимназията обясниха, че са нямали учебници по психология, етика и право и философия, а списък с книги, сред които и тези на Владимир Мегре. Те допълниха, че дори ученици, които не посещавали СИП - овете на преподавателя, имали оценки „много добър" за годината.

Според Христо Георгиев от Окръжна прокуратура - Благоевград, починалият мистериозно преди 3 години Иван Тумбалов нямал никаква връзка с фондация „Мечта". По думите му, в представляваната от него институция няма доказателства за съпричастие на младежа към организацията, в която е членувал и Марио Нушков. „Сега трябва да се докаже дали върху него е имало влияние, което е накарало момчето да постъпи по този начин", категоричен бе Георгиев.

Участниците в дискусията откроиха и вината на директора на учебното заведение Тинка Попова, която получила редица сигнали за нередности в метода на преподаване на Росен Ангелов, но не е предприела никакви действия./ "Труд"