Турция няма да строи атомна централа до южната ни граница, а ТЕЦ

Животът

11-11-2012, 14:43

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Антония Първанова: Министерството на икономиката и енергетиката да излезе с позиция, да не чака Брюксел

Новината, че Турция няма планове да строи АЕЦ близо до границата с България - най-южния ни курорт Резово дойде не от Външното ни министерство, а от Брюксел. Евродепутатът Евгени Кирилов попитал лично турския външен министър Ахмет Давутоглу на официален обяд още преди няколко дни за намеренията на неговата страна да започне строеж на турска АЕЦ близо до границата с България, се съобщава на личната му страница. Давутоглу отговорил, че страната му не е имала подобни планове и няма такива намерения.

На среща с родните медии в Европейската столица евродепутатът Антония Първанова заяви, че комуникацията с Турция е работа на Министерството на икономиката и енергетиката, а не на Брюксел. Регионалните журналисти, сред които и репортер на Plovdivutre, бяха на посещение в Европейската столица по покана на Информационното бюро на ЕП в България.

Аз съм изненадана, че в случая нашето министерство няма официална позиция. То е първото, което трябваше да уточни какъв точно е проблемът. В случай, че наистина там ще се строи атомна централа, чрез трансгранично сътрудничество има начини въпросът да бъде коментиран с турската страна. Да не говорим, че съвсем наскоро нашият премиер се вижда с Ердоган, бяха и на конгрес заедно“ , коментира Първанова.Тя уточни, че парламентът в Брюксел не може да направи нищо, преди да се уточни за какво точно става въпрос. 

Едва след въпроса на Кирилов от външно министерство посочили пред БНР, че от турската страна казали, че има постъпило запитване за строеж на топлоелектроцентрала, а не на АЕЦ. 

Нашето разбиране е, че този проект е в много начална фаза. Ние сме в постоянен контакт и ще бъдем информирани за по-нататъшни решения на турското правителство след принципното разглеждане на молбата за изграждане на такъв ТЕЦ, уточнил говорителят. 

Жителите в пограничните райони на двете съседни държави са разтревожени от евентуалното изграждане на АЕЦ в Турция. Те никак не са очаровани дори и да се строи ТЕЦ. Градоначалниците на южните ни черноморски общини са категорични, че и в двата случая ще е пагубно за туризма и за околната среда. На подобно мнение са и хората, живеещи в община Инеада, където се планира да бъде построена централата. 

На 18 ноември турски и български екологични организации от двете страни на границата ще протестират с палене на огньове срещу строителството на топлоелектрическа централа, посочва БНР. Лидерът на БСП-Бургас Атанас Зафиров получил данни за инвестиционното намерение и параметрите на проекта от ръководството на турската община Демиркьой.