Нова мода: Кафенета предлагат електронни цигари бонус, топлят пушачите с печки навън

Новините

11-11-2012, 11:33

Снимка:

Burgasutre.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Тоталната забрана за димене в заведенията накара собствениците да мислят нови трикове за спасяване на бизнеса

Безплатна електронна цигара към кафето или огромни печки до масите в лятната градина спасяват бургаските заведения от фалит или най-малкото от сигурен спад в оборота. Причината е, че тоталната забрана за пушене, която обаче влезе в сила през лятото и като че ли повечето пушачи не вярваха, че ще остане в сила и през студените месеци. Зимата обаче вече е факт, а пушенето в кръчмите – все още забранено.

Затова предприемчиви собственици влагат пари и изобретателност как да контрират закона и да спасят бизнеса си, показа репортерска проверка на Burgasutre.

Електронен фас за всеки, които не може да издържи час без любимия си навик, предлага едно от новите кафенета в центъра. Услугата е напълно безплатна. Цигарите са с различен аромат - ванилия, манго, карамел, а непушачите са супер доволни, че най-накрая могат да пият кафе и да се видят с приятели без да се вмирисват на така омразния им цигарен дим.  Към електронната цигара сервитьорката предлага и малък силиконов накрайник за еднократна употреба. Той трябва да се сложи върху мундщука, преди да поднесете цигарата към устните си.

“За пръв път пробвам такава цигара. Не намирам разлика и не изпитвам  нужда да запаля обикновените, които по принцип пуша. А  и така с компанията ми ще можем да излизаме по-често, вместо да се събираме само вкъщи”, разказа за Burgasutre 27-годишният студент Марио Андонов.

Друг трик, на който залагат собствениците, за да не останат масите празни след края на сезона, е да изолират летните си градини с прегради срещу вятър. Веднага щом захладня босовете на заведения опънаха найлони  да опазят клиентелата  от ноемврийския студ. Според последната наредба масите навън могат да са заградени с ветроупорни завеси, но в помещенията трябва да има постоянна циркулация на свеж въздух. Така за да са в унисон със закона, шефовете са оставили прозорци и отвори да се проветрява.

Двуметрови печки до всяка маса навън или в новите вече зимни градини пък ще пазят от настинка мераклиите, които не се отказват от тютюневия си порок. Освен това собствениците ще осигуряват топлото и с лампи с реотани, които са монтирани по таваните.

 Любителите на папиросите веднага поощриха иновативните идеи за през студените месеци и напълниха новосъздадените зали, където могат не само да димят на спокойствие, но и да са в мир с непушачите, заради естествената нон-стоп вентилация.

Междувременно собствениците на заведения готвят мощен отпор на закона за забрана пушенето в затворени обществени места. Замисленият „Национален протест на масите” е насрочен за 22-и ноември. Те ще настояват за връщане на закона в стария му вид със зали за пушачи и непушачи, а притежателите на заведения под 70 кв. м сами да решават коя от групите ще обслужват.

Освен шефовете от официалната страница във facebook и много клиенти се готвят да подкрепят протеста и да се борят за правото си да димят където си поискат. Прояви ще има в София, Варна, Хасково. Засега Бургас няма да се включи в националното недоволство, което ще мине под мотото „Законът убива любимото ви заведение”.