Сотир Цацаров: Важно е не да си пръв, а да имаш идеи!

Най-доброто от печата

12-11-2012, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не съм този най-голям "нарушител на човешките права", за който се опитват да ме представят

- Защо се кандидатирахте за главен прокурор, г-н Цацаров?

- Това само по себе си е предизвикателство, особено ако тази надпревара - защото това е същността на процедурата по избор, завърши с успешен край за мен. Но това не е битката на моя живот. По-скоро гледам на нея като на състезание, в което участвам с ясното съзнание, че останалите кандидатури - поне тези, чиито имена най-често се споменават, са на достойни хора. Наясно съм обаче и с друго - че поради изключителната поляризация на мненията в общественото пространство както по повод на процедурата по избор на главен прокурор, така и за самите кандидати за поста, състезанието ще бъде съпътствано, да го кажа така - с не особено чиста игра. Аз не съм готов да играя нечисто, никога не съм го правил, няма и тепърва да се уча. Но очевидно ще трябва да понеса доста удари. Напоследък чета за себе си толкова невероятни неща и си казвам - от това вече няма накъде повече да се измисли. Оказва се, че има. Какво да се прави, щом такива са нечии неписани правила на играта, ще трябва да се мине и през това.

- Свирен ли е мачът за главен прокурор във ваша полза, г-н Цацаров? Затова, че вие сте фаворитът на властта, се заговори още през юни, след едно изказване на премиера Бойко Борисов по темата.

- Не мисля, че мачът е свирен за когото и да било - и за мен, и за другите колеги, чиито имена най-често се "въртят". Но е очевидно, че се полагат сериозни усилия да се създаде усещането, че битката е предрешена. И това може би е част от същинския замисъл - да се провали самият мач, ако използвам вашите думи. Истината е, че аз не се включих в тази надпревара със съзнанието - влизам, защото изборът ми е сигурен. Допускам всякакъв изход.

- Наистина ли? Процедурата по избора бе променена и казват, скроена по ваша мярка. За първи път кандидатите ще бъдат гласувани не по азбучен ред, а по реда на внесената кандидатура - тук сте пръв. Второ - гласуването няма да е с бюлетини, а по електронен път, което повдига въпроса колко таен и въобще таен ли ще е вотът. И трето - ако съберете 17 гласа, следващите кандидати изобщо няма да се гласуват...

- Какво разбирате под процедура, скроена по моя мярка? Не съм аз човекът, който определя правилата. Не съм. Ако името ми не беше Сотир, а да речем, Ангел, и правилата предвиждаха гласуване по азбучен ред, пак ли щяха да са "напаснати" за мен?

- Подозренията са, че сте човекът, за когото те са преправени.

- В крайна сметка кое според вас ще надделее - кой ще бъде изслушан пръв или кой ще предложи по-свестни идеи. Не подценявайте толкова хората, които гласуват.

- Точно затова изглежда като презастраховане.

- Не е презастраховане от моя страна, няма защо да го правя. До 7 дни трябва да представя концепцията си. В нея трябва да изложа рационални идеи за развитието на прокуратурата и изобщо визията ми за начина, по който бих работил. Ако в тази концепция напиша кухи лозунги - че ще пречупя гръбнака на организираната престъпност и корупцията например, първи ли съм, втори ли съм, няма да има значение. Така че, поредността не е важна, важни са съдържанието и идеите - това, което всеки един от кандидатите ще покаже.

- Въпросът е, че ако съберете веднага 17 гласа, няма да има друго гласуване.

- Да, за избор са необходими 17 гласа.Но ако някой е решил да гласува против мен, кое ще определи вота му - това, дали съм първи, втори или трети? Как това ще повлияе на решението на даден член на ВСС, че няма да подкрепи Сотир Цацаров? Повторям - не коментирам правила, в чието приемане нямам участие.

- Има възражения и за електронния вот...

- Но нали в съдебния съвет се гласува именно по този начин от много време? Нали се стремим към електронно гласуване и при избора на следващия ВСС? Електронният вот е гласуване като всяко друго. Важен е не начинът на гласуване, а действителните гаранции, че вотът ще е таен и честен.

- Е, точно тук са съображенията - технически не е много възможно да скриеш, най-малко от колегите си отдясно и отляво, как гласуваш. И второ - вотът с бюлетина позволява да станат ясни гласовете в подкрепа на всеки един от кандидатите. Така ВАС може по-лесно да реши, ако има дело за обжалване на избора, нали?

- С риск да се повторя - трябва да зададете въпроса си към тези, които са писали и приемали правилата, аз не съм участвал в това.

- Не ги намирате за тенденциозни?

- Не ги намирам за правила, които са създадени по моя мярка. Отнасям се към участието си в тази надпревара съвсем отговорно и тенденциозните внушения за предрешеност на избора няма да ме откажат. Защото точно внушенията за такива подходи не са ми по мярка. В момента има едно входирано предложение с моето име, може да се появи второ, а дай боже, и трето. Иска ми се наистина това да бъде състезание на идеи, на стратегии, въпреки че не харесвам точно тази дума дума.

- Каква е вашата?

- Тактика. Трябва да се действа с мисъл за промяна, която да е насочена вътре в системата, а не с повтаряне на напудрени фрази. От много време съдебната реформа, която твърдим, че извършваме, се състои в повтаряне на един и същ цикъл, условно - на всеки две години. Началото е дискусия, после следва приемане на стратегия, после изчакване, а то е причинено от липсата на тактика - на план за конкретни действия, не за сложни фрази. И така до следващата стратегия, защото предната вече нито е приложена, нито е вкрак с времето. Така реформата се превръща в поредица от стратегии, които както обществото, така и колегите магистрати отдавна са се уморили да слушат.

- И каква е вашата тактика?

- Работя активно върху концепцията си. И ако не се получи, ако тя не бъде приета, няма да търся вина нито в правилата, нито в гласувалите, а само в себе си. Най-общо тезата ми е, че прокуратурата в настоящия си вид има нужда от глътка въздух и освобождаване от усещането, че действа като свръхцентрализирана администрация. Отделният прокурор има нужда от повече свобода на мислене, от отърсване от всякакви несвойствени дейности и от конкретни мерки за намаляване на натовареността. Задачата на главния прокурор е да създаде условия именно този прокурор "на първа линия" да е концентриран в ръководството на разследването и в представянето на държавното обвинение в съда, а не в продуцирането на таблици и справки, които обслужват единствено отчетните доклади на горестоящите звена в системата.

- Защо ви наричат любимия съдия на вътрешния министър Цветан Цветанов?

- Това е удобен етикет, поддържан съвсем умело, за да бъде създаден определен образ на кандидата, включително и за неписаните цели по процедурата по избор на главен прокурор. Този етикет си върви и аз не мога да го спра. Както се казва, живеем в свободна страна. Аз не мога да спра нито този , който ме критикува, нито този, който е решил да казва някакви хвалебствени думи. По една проста причина - не аз съм човекът, който е "сложил" думите в устата нито на едните, нито на другите. Честно казано, върша си работата не защото очаквам да бъда похвален от вътрешния министър.
- Цветанов казва за вас - той е стабилен съдия, вероятно защото "те ги хващат, а вие не ги пускате", за разлика от другите съдии в страната. В подкрепа на това четем за вас и следното - председател на съд, издал най-много тежки осъдителни присъди, през последните години нивото им е между 98,5 и 99, 5 % от всички внесени обвинителни актове, а заради редица от тях страната ни е осъдена и в Страсбург.

- Една пропагандна мантра, която някой умишлено повтаря в общественото пространство, за да създаде точно такова усещане.

- И не е вярна?

- Не, не е. Тази мантра обслужва тези, които искат да подчинят на своите цели процедурата, в която се намираме сега. Да хвърли достатъчно черна боя върху един кандидат.

- Кой хвърля черна боя и кого обслужва?

- Не ме карайте поименно да ги изброявам. Аз тази черна боя ще я изтърпя, щом съм влязъл в това състезание, ще я изтърпи и семейството ми. Ще я изтърпят и всички приятели, които ме познават и подкрепят. Няма да отвръщам по същия начин - казах ви, че не искам нечиста игра. Но не може за целите на такава кампания колегите, с които работя в съда в Пловдив, да бъдат представяни като бездушни автомати, чиято основна цел е да нарушават човешките права с присъдите си. Това е огромна низост спрямо тях. Иначе внушенията, честно казано, дори са елементарни - Цацаров е любимецът на вътрешния министър, следователно Цветанов му звъни всеки ден и му диктува резултата от насрочените дела: на този толкова години, този виновен, този за статистиката невинен, после председателят вика съдиите и им свежда тази безпрекословна воля. Елементарно, но низко. В кръга на шегата, единственото, което все още не съм чул още за нашия съд, е, че на територията на Пловдив се изпълняват и смъртни наказания. Но още сме в началото - и това ще се каже.

- Остава и някой от подчинените ви да го признае. Но кажете за статистиката все пак, която ви посочих по-горе?

- Нямам подчинени съдии. Имам колеги, които мислят и работят, без някой да им диктува как да решават делата си. Изнесени бяха какви ли не данни за тяхната работа. Знаете ли колко е средният процент на оправданите лица в страната за една година - 4,5 до 4,6 %. За първото шестмесечие на 2012 г. процентът на оправданите в Окръжния съд в Пловдив е 7,7%. Само че аз не искам тази статистика да се превръща в някакво надцакване с цифри и проценти. Това, което категорично твърдя, е, че това е съд, който работи нормално, че в него решават дела 57 съдии, които са професионалисти. Те заслужават уважение, а не манипулирани статистики.

- Защо за вас тогава се говори, че сте по-подходящ за шериф, отколкото за главен прокурор - думите са на адвокат Михаил Екимджиев?

- Имам отдавна формирано мнение за целите на г-н Екимджиев. Нито то, нито самият Екимджиев е предмет на разговора тук.

- Ако статистиката за издадени тежки осъдителни присъди от вашия съд е манипулирана, то кажете за издадените разрешения за СРС-та - 1372 за 2011 г., където също сте сочен за "отличник" ?

- През 2011 г. са издадени 1321 разрешения за използване на СРС. Отказите са 67 - твърдя, че са най-много в страната. Нещо повече, в 101 случая съм отказал да разреша прилагането на СРС за искания срок, разрешил съм далеч по-кратък от претендирания от органите на МВР или прокуратурата. И нека не отчитаме специалните разузнавателни средства само по броя на разрешенията. Знаете, че всяко продължаване на срок е ново разрешение, всеки нов телефонен номер, ползван от подслушваното лице е и нов регистрационен номер. Казано с други думи, за телефонното подслушване на един човек могат да се поискат и получат 4 или 5 разрешения, най-малкото защото възможността да купиш нова СИМ карта след първоначалното разрешение е на практика неограничена. Зад 1321 подписани от мен разрешения се крият точно 482 лица, спрямо които за една година в Пловдивска област са използвани СРС, и 357 изготвени веществени доказателствени средства, т. е. „годни за съд" СРС. Така пак се оказва, че удобната спекула е да се броят регистрационни номера, а не лица.

- И какво сочи тази ваша статистика?

- Че не съм този най-голям "нарушител на човешките права", за който се опитват да ме представят. Нека припомня - бях първият председател на окръжен съд, който обяви публично всички цифри по разрешените и отказани СРС. Винаги съм изразявал позицията, че без единен регистър на СРС в цялата страна, ред практики, обслужващи беззаконието, ще продължават. Заедно с други колеги предложихме изменения в закона - процедура, при която след първоначалното разрешение СРС продължава само ако на всеки 30 дни пред съдията се докаже "прогрес в разследването", вместо сегашната възможност за последващо продължение до още 120 дни. Аз стоя зад всеки подпис, който съм сложил под разрешение за подслушване и проследяване. И зад всеки свой отказ.

- Оказван ли ви е натиск?

- Не, какъв натиск?

- Да разпишете?

- Имало е искания всякакви. Но за натиск не може да се говори. Ако имаше натиск, нямаше да има откази.

- Какво по принцип е вашето отношение към този способ?

- Колкото и да не харесва на някого точно тази дума - това е нормален способ за разследване. Да, той е извънреден способ, той е краен способ, той не може и не трябва да се превръща в масова практика. Или ако има такива опити, поне разрешаващият съдия е длъжен да ги пресече.

- Според бившия вече главен прокурор Борис Велчев е най-мързеливият способ...

- Да, така е. Но в тази технологична ера, в която живеем, ние не можем да си представим, че ще разкриваме организирани престъпни групи, трансгранична престъпност и трафик на наркотици с бинокъл и следови кучета. И точно затова трябва да се намери точният баланс между правата на гражданите и интересите на разследването. И освен това, трябва да се стимулира използването на "модерните" способи. Не просто да се слушат телефони, вярно е, че това е най-лесно. Служителят под прикритие, доверителната сделка... това е модерният начин за разследване. Съчетани с мерки за действителна защита на свидетели, тези способи са в състояние да дадат отлични резултати.

- Да ви питам и нещо друго, което също се чу - че името ви е спуснато за главен прокурор, за да отвлече вниманието от и.д. обвинител №1 - Бойко Найденов? А вас ви гласят за шеф на ВКС?

- Това вече ми звучи като теория на световната конспирация. Тези, които ме познават знаят, че не съм човек, който ще се подложи на такова самоунижение, за да изпълня нечий сценарий. Нека ви го кажа така: в тази надпревара, наречена процедура по избор на главен прокурор, аз ще участвам. Дали в конкуренция с Бойко Найденов, Галина Тонева и т.н. за мен няма значение. Аз ще се състезавам с идеи и концепция. Ако те си заслужават, колегите и обществото ще ти оценят. Пък нека най-добрият да спечели. А и пак повтарям, това не е залогът на живота ми, нито пък на кариерата ми.

Визитка

Сотир Цацаров е роден в Пловдив през 1966 година.

Завършил е английска гимназия и право в Софийския университет.

През 1992 г. става съдия в Районен съд - Асеновград, а след четири години и негов шеф.
През 1998 г. е избран за заместник-председател на Окръжния съд в Пловдив, наказателно отделение, а след година става и председател. Два пъти е бил на обучение по съдебна администрация в САЩ.