Случаят "Сияна". Или как в Европа раждането у дома е хит, а у нас - бич

Ако българката избере да роди вкъщи, рисковете за бебето и за нея са непредсказуеми, категорични са специалистите

"Раждането вкъщи е традиция в много европейски държави, но е традиция от години.

В България няма практика за домашно раждане, защото то трябва да отговаря на изискванията за безопасност, да гарантира живота на майката и детето", заяви за Burgasutre.bg Веселина Кесова, акушер с дългогодишен опит в Бургаската многопрофилна болница.

Трагично завършилото раждане на студентката Сияна Ралева повдигна с пълна сила въпросът за раждането в домашни условия.

Припомняме, че според последните данни по случая младата жена най-вероятно не е имала намерение да ражда у дома, а това е резултат от инцидент. Въпреки това обаче случката разбуни духовете и повдигна с пълна сила въпроса "за" и "против" раждането вкъщи.

Burgasutre.bg потърси коментар от специалиста с дълъг стаж Веселина Кесова, според която едно подобно решение крие не малко опасности за родилката и бебето, тъй като страната ни няма никаква практика в прилагането на този метод.

"Ако жената избере да роди вкъщи, рискът за бебето и майката са непредсказуеми", категорична е тя.

За да са максимално запознати с всеки етап на бременността си, Кесова посъветва бъдещите майки да посещават училище за родители, където ще получат подробна информация за рисковете от алтернативните методи за раждане.

"Моето наблюдение като специалист и акушерка е, че бременните предпочитат раждане в лечебно заведение и много малък е процентът на тези, които искат да родят у дома", обясни още Кесова.

По нейни данни към момента родното законодателство предвижда ражданията да стават само в болници, а специалисти като лекари и акушерки, които се нагърбват да асистират при раждания в домашни условия носят административно-наказателна отговорност.

"Родилката има право на избор при кой лекар и в кое лечебно заведение да роди, но

раждането вкъщи е авантюра с неизвестен край, както го определи наш известен акушер-гинеколог и аз напълно го подкрепям", допълни тя.