Правителството пише до Турция за ТЕЦ-а, страната ни ще участва в екооценката

Правителството ни ще иска пълeн достъп до документите за съоръжението, увери министър Караджова

"Взехме решение, чрез Министерството на външните работи още утре да изпратим официално писмо до турското  правителство, относно въпроса с изграждането на топлоелектрическата централа в Инеада", обяви по време на откриването на мащабното депо за битови отпадъци в Братово министърът на "Околната среда и водите" Нона Караджова. 

По думите й от малкоизвестната като детайли инвестиция за 2 млрд. долара са изплашени не само жителите на пограничните райони, но и всички еко експерти в държавата. 

Министър Караджова увери, че българското правителство ще настоява за пълен достъп до документацията по проекта, който е на 3 километра от Резово.

"Ние ще поискаме, за което сме в правото си като заинтересована страна да участваме в процедурите за Оценка на въздействието върху околната среда", заяви още Нона Караджова. 

Тя уточни обаче, че Турция не е подписала международната Конвенция за оценката на въздействието върху околната среда, което няма да попречи на България да настоява пред Турция да се съобрази с българските интереси.

"Ще искаме да участваме във всички обществени обсъждания за проекта", категорична е министърката.