BMW-то светна като коледна елха, отчел се наемникът да опожари колата на кандидатка за ОбС

Крими

21-11-2012, 13:34

Снимка:

авторът

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Подпалвачи на съд за опожареното BMW на кандидатка за ОбС

"Ако знаех как да извърша палежа, сам щях да го направя", обясни пред смаяния съдебен състав соченият за поръчител, кълнейки се, че не е замесен в палежа

"BMW-то светна като коледна елха", с тези думи се отчел Михаил Иванов, наемникът да опожари скъпарската кола на бившата кандидатка за общинска съветничка от РЗС Гергана Николова.

Днес тримата обвиняеми за палежа отново застанаха пред състав на Бургаския окръжен съд с председател Денчо Стоянов.

Делото се гледа по съкратената процедура, като вината си признават Михаил и посредника на поръчката Кристиян Ставрев. Последният обвиняем - Шенер Хасан обаче категорично отрича да е замесен, макар държавното обвинение да сочи точно него за поръчител на палежа. 

В съда Шенер Хасан се изкара приятел на семейството, чията кола лумна през 2011 г. на общинския паркинг на "Гурко". Той обясни, че бил приятел със съпруга на Гергана Николова -Димитър. Преди година и половина му дал 5 хил. лв. в заем, въпреки че го познавал едва от няколко месеца. Николов трябвало да върне парите до месец-два, но не го направил. Сумата връщал на малки части, но освен с пари погасявал заема и с вещи. Дал на Шенер един климатик, после маси за заведението на жена му.

Пред репортер на Burgasutre Гергана Николова разказа друга версия на познанството между съпруга й и Шенер. Тя заяви, че Шенер и мъжът й решили да инвестират в общ бизнес. Подсъдимия сам решил да влезе с тази сума, но бизнесът не потръгнал и двамата изгорели с вложеното.

Според прокуратурата обаче точно той е поръчал БМВ-то, което Гергана е карала. Като посредник държавното обвинение посочва Кристиян Ставрев. Михаил Иванов пък бил реалният извършител на палежа. И двамата сочат Шенер за поръчител.

Пред съда Кристиян заяви, че имено той го е накарал да намери човек, който да запали колата на Гергана Николова. Самият Кристиян бил наемодател на Шенер, познавали се добре. "Месец, месец и половина ме чакаше всеки ден в двора и ме молеше да намеря някой да запали колата. Казвах му, че не се занимавам с такива работи и да ме остави, но той продължи да ме моли", каза Кристиян пред съдийския състав.

В един момент обаче склонил. Тогава се обадил на Михаил, който казал, че е готов на това, но срещу 400 лв. Кристиян взел 500 лв. от Шенер Хасан и дал 400 лв. на Михаил, а 100 лв. прибрал за себе си.

Не след дълго поръчката била изпълнена. От огъня пламна и друга кола - на завеждащия онкодиспансера в Бургас д-р Радостин Дичев. Щетите по неговата мазда и BMW-то на Николови са на обща стойност 34 хил. лв. Kолите са се намирали точно до пропуска на паркинга, където е и охраната, но никой не реагирал преди возилата да лумнат.

След като се уверява, че поръчката е изпълнена Михаил се среща с Кристиян, за да се отчете. "Колата светна като коледна елха", казал подпалвачът на посредника, докато си пиели питиетата в кафене в центъра.

По това време в заведението влязла Гергана, която се оплакала на близки, че някой й е запалил колата и тъй като били познати с Кристиян казала и на него. Едва тогава той разбрал коя кола е поръчал на авера си да запали.

"Шекито ме накара, постоянно ми досаждаше, накрая се съгласих, за да спре да ме занимава, не знаех колата на кого е. Много съжалявам за стореното", обясни посредникът на поръчката пред съдия Денчо Стоянов.

Хасан обаче застана пред съда с други обяснения. По думите му Кристиян на своя глава подпалил колата. Знаел, че Димитър има да връща пари на Шенер и сам предложил да го накажат. След като луксозната кола изгоряла като факла отишъл при него и поискал пари за палежа. "На никого не съм поръчвал да пали коли, ако знаех как сам щях да я подпаля, защо да наемам някой", заяви Шенер в съдебната зала.

Вероятно още днес съдът ще излезе с решение. Защитниците на Михаил и Кристиян ще настояват за условни присъди. Шенер Хасан, заедно с тримата си адвокати ще пледира невинен.