Подпалвачът от Созопол: Съжалявам за случилото се, няма да се повтори

Пироманът поиска у дома, за да се лекува, съдът обаче го остави на топло

50-годишният Павел Господинов имал фиброза и цироза на черния дроб, освен това скоро се лекувал от хепатит В, затова поиска от съда да смени мярката му за неотклонение с домашен арест.

"Съжалявам за случилото се, няма да се повтори", бяха единствените му думи пред съда.

Магистратите обаче не се съобразиха с искането му като се мотивираха с това, че и в момента на престъплението също е страдал от тях. Освен това пироманът бил с обременено криминално минало. Регистриран е освен за шофиране в нетрезво състояние, но и за кражби, разрушаване на чужда собственост, а един път се вързал към ВиК, за да си спести разходите за вода.

В мотивите за решението си съдът посочи, че има реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, ако мярката му се замени с по-лека. Налице били множество доказателства, че е извършил престъплението, в което е обвинен. Дори съществува възможност то да бъде прецезирано. Тогава освен за палеж, нанасяне на имуществена вреда и причиняване на смърт по непредпазливост, в случай, че се съберат достатъчно доказателства, Господинов може да отговаря и по обвинения за убийство.

Прокурорът по делото бе лаконичен, но не отхвърли тази възможност.

Постоянният си арест Павел Господинов може да обжалва в три дневен срок пред апелативните магистрати.