Скандирания пред общинския съвет: Тепето не е частно, Бунарджика е наш (обновена)

Мисия Пловдив

22-11-2012, 17:58

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

15 - ина активисти с мегафон и листовки посрещаха тази сутрин съветниците

Искаме да спасим Бунарджика от незаконното строителство! Така 15-ина активисти с листовки и мегафон казваха "Добро утро" на общинските съветници преди днешната им сесия, предаде репортер на Plovdivutre.bg.

Тепето се кърти незаконно, това трябва да спре! Искаме отчуждаване на земята там. Защо институциите мълчат и отказват да отговорят на многобройните ни питания, заявиха събралите се активисти. След като връчиха листовки на местните депутати около 9.30 часа протестиращите се разотидоха. Те не успеха да се срещнат с кмета Иван Тотев, който не присъства на днешното заседание на съвета, защото е в командировка.

Твърденията на еколозите, че институциите на отговарят на техните запивания, не е истина. Отговорил съм на всички писма, които съм получил официално и които са били отправени към мен чрез медиите. Това заяви зам.–кметът Димитър Кацарски по повод протеста срещу строежа на Бунарджика.

В разрешението за строеж и документите издадени от министерствата на културата и на околната среда и водите изрично се посочва обема на строежа, какви действия ще бъдат извършени и каква скална маса ще се отнеме, за може да се изпълни обекта. Заложени са местата, където трябва да е поставят основите и на каква дълбочина трябва да слизат те. Върху самите скали сме нанесли специални маркери, които показват нивата, до които е разрешено да се стигне. Правили сме няколко съвместни проверки с ДНСК и екипи на МОСВ. На нито една от инспекциите не е констатирано отклонение от одобрените проекти. До този момент лимитите не са преминати и всичко е в рамките на разрешението, допълни ресорният заместник-кмет.

Протестиращите изразяват свободната си воля. Какво обаче трябва да направи общината – да възстанови стария вид на ресторанта, който се беше превърнал в свърталище на клошари и който три пъти е горял. Аз живея на Сахат тепе – точно отсреща  и съм виждал това с очите си. Това ли трябва да остане на мястото – една клоака? Общината има много сгради, които трябва да бъдат възстановени, но към момента няма достатъчно средства. По тази причина сградата е продадена. Няма причина тя да се отчужди. Всички къщи построени през годините по ул. „Волга”, на Сахат тепе и в Стария град са вдигнати след отнемане на скални маси. По тази логика ние трябва да изкупим и къщите на хората ли, заяви още Кацарски.

Трябва да се направи всичко възможно за запазване на зелената система. Особено тепетата са голяма гордост на нас – пловдивчани. Не съм запознат обаче в детайли с проекта. Това заяви на свой ред общинският съветник от БСП Николай Радев. Той обаче изтъкна, че не само еколозите се оплакват от лошото отношение на администрацията. Граждани споделят, че отивайки по личен проблем, за издаване на документ или получаване на информация в районните кметства, портиерите ги връщат като им казват да дойдат в приемен ден на администрацията. Това е обида за гражданите – сякаш чиновниците са господари, а не обществени служители.

Днешният протест е петата поредна акция срещу строителните дейности на Бунарджика. Както вече сме писали "Галакси Пропърти Груп" ООД започна строеж на хълма, където вдига нова сграда на мястото на бившия ресторант "Голям Бунарджик". Преди дни пловдивчани се заканиха, че ще протестират и пред Екоминистерството, което е одобрило къртенето на тепето.

Територията е защитена там, където няма постройки. Ние издигаме новата сграда на мястото на стария ресторант, коментира тогава пиарът на дружеството-инвеститор Десислава Петрова. По думите й "Галакси Пропърти Груп" има разрешение за строеж, издадено от общината, както и две съгласувателни писма от екоминистерството и от културното ведомство.

"Галакси Пропърти Груп" ООД е закупило терена през декември 2011 година от частно лице. С инвестиция от близо 1,5 милиона евро се изгражда нова сграда. Двуетажното зданието ще бъде приключено за 9 месеца. Сградата ще представлява клуб с обществени функции, ще има зали за конференции, за делови срещи и свободно време. Покривът на постройката ще е покрит с живи зелени растения. В общината се обсъжда идея и за изграждане на лифт от подножието до върха на Бунарджика.