1 българка умира всеки ден от рак на маточната шийка, още 3 заболяват

Животът

27-11-2012, 06:01

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Между 350 и 400 са смъртните случаи на година у нас, стана ясно на среща по темата в Несебър

Между 350 и 400 годишно са смъртните случаи на рак на маточната шийка у нас. Това означава, че всеки ден една българка умира, а три нови са диагностицирани със страшното заболяване, стана ясно по време на форум за превенция на болестта в Несебър.

Данните са на Националния раков регистър. Според тях честотата на новооткритите случаи на рак на маточната шийка се е увеличила почти трикратно в последните години.

В тази връзка по съвместна инициатива на отдел "Здравеопазване и социални дейности" към община Несебър и РЗИ-Бургас се проведе информационна среща с медицинските специалисти от училищата и детските градини. Инспекторът Дима Канариева към РЗИ подробно разясни за начините за предпазване от коварната болест.

"Сред основните цели по изпълнението на Националната програма за първична профилактика на рак на маточната шийка е снижение на заболеваемостта чрез осигуряването на безплатна ваксина за всяко 12-годишно момиче. Имунизацията е препоръчителна и се извършва от личния лекар на детето. Тя включва три приема в рамките на 6 месеца, до 1г.", обясни инспекторът.

На срещата се разясниха допълнението в наредбата за здравните изисквания към служителите в детските заведения.

Според Канариева за издаването на личните им здравни книжки вече се провежда и туберкулинов кожен тест на Манту. Изследване се прави само в определените за това лечебни заведения. За целия регион това е Специализираната болница по пневмо-фтизиатрични заболявания-Бургас, която се намира на ул. "Ген. Гурко" 64.

Относно регистрираната повишена заболеваемост от вирусен хепатит А в Бургаски регион и мерките които е необходимо да се вземат специалистите препоръчаха да се следи за кратността при почистването на повърхностите в детските и учебни заведения, но без да се увеличава концентрацията на дезинфектанта.