Невръстните родилки вече не изоставят бебетата си

Най-интересното от вестник "Труд" на 27 ноември

38 непълнолетни момичета от Варна и Аксаково на възраст до 18 години са станали майки от началото на тази година. 35 от тях са от ромски произход, съобщиха от дирекцията за закрила на детето, която отговаря за двете общини. 
Новото е, че нито една от невръстните родилки не е изоставила рожбата си в социален дом.

За шест месеца други 29 млади майки от Варна и Аксаково бяха поставени под специални грижи. Социалните работници им помагаха при оформянето на документи за помощи и за избор на личен педиатър на бебетата. 
Ползата е налице - след този период само една от тях е изоставила бебето си и то не в социален дом, а у роднини. Проект за образователна интеграция на децата от ромски произход се зае да реализира съвместно с общината варненската асоциация "Човешки права - стъпка по стъпка".

От началото на ноември 80 майки и татковци преминаха еднодневни обучения в училището за родители на неправителствената организация. 
Експерти разясняваха ползите от образованието за личностното развитие на децата им, учиха ги да общуват активно с преподавателите и да мотивират рожбите си да посещават редовно часовете.

Всички родители получиха наръчника "Опознай света на детето... и му помогни". Книжката е разработена от психолог и има за цел да информира родителите от ромски произход за същността на учебната система и нейните елементи. Целта е да се подобри комуникацията им с педагозите.