Сформират комисия да нищи казуса със заменките

Дават възможност на държавата да си търси разликата между платената цена и реалната стойност на замененото

Управляващите започват подготовка за промени в законодателството, с които да се даде възможност държавата да потърси разликата между платената цена при заменките и реалната пазарна стойност на замененото, стана ясно след среща в Министерството на земеделието и храните.

Във връзка с разследването на Европейската комисия за горските заменки има три хипотези – или България да бъде оправдана, или да се установи, че е нарушено законодателството, или пък да се вземе решение, че има нерегламентирана държавна помощ и да се даде срок на България да коригира тази помощ, посочи земеделският министър Мирослав Найденов.

"Има седмици до крайното решение и искаме да сме готови за най-лошия вариант", посочи още той и допълни, че правителството е поело политическия ангажимент да не обжалва решението, ако то е негативно.

Обект на разследването на ЕК са 147 заменки, сред тях е и замяната, направена от фирма, свързана с депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Ако ЕК отсъди, че и при тази замяна има нерегламентирана държавна помощ, процедурата за възстановяване на средствата ще бъде за всички, подчерта Найденов.

За 15 от тези 147 горски терени е направена промяна на предназначението и са реализирани инвестиционни намерения.

Ако ЕК реши, че има нерегламентирана държавна помощ, България ще трябва да си потърси разликата между пазарната стойност на горите и сумата, която е платена при заменките или при желание на собствениците на горите, те да бъдат върнати на държавата.

В тази връзка ще се създаде работна група под председателството на Искра Фидосова, която да подготви промени в Закона за държавната помощ, които да създадат механизма за възстановяване на средствата за държавата. Работната група трябва да започне работа още през следващата седмица.

В работната група ще се включат експерти на Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на транспорта, както и представители на неправителствения сектор, включително и на Коалиция "Да остане природа в България".

"Работната група ще има задачата да определи механизма, по който ще бъде събрана разликата между пазарната и реалната цена, както и ще изготви законови промени за подобни нарушения за в бъдеще", отбеляза от своя страна Искра Фидосова.

Тя уточни, че глобите за страната ни при евентуално негативно решение на ЕК ще са в размер на стотици милиона лева, като това ще се отрази на джоба на всеки данъкоплатец.

Както е известно Европейската комисия е започнала през 2010 г. официално разследване на правилата за държавна помощ по предполагаемо незаконно предоставяне на помощ по операции свързани със замени на гори.

"Европейската комисия не е приключила оценката си и няма яснота какъв ще бъде резултатът от нея. Слуховете, че Комисията ще вземе решение скоро са неоснователни”, заявиха преди ден от седалището на ЕК в София.