Костюми от скъпоценни камъни и танци със саби показват в Бургас летящите грузинци

Бургас Лайф

02-12-2012, 08:30

Снимка:

dnevnik.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Двучасовото представление е от 20 часа тази вечер в Операта

Уникалният танц със саби хевсурули и над 600 ръчно изработени костюма, украсени със скъпоценни камъни, ще покаже довечера в бургаската опера Националният балет на Грузия Сухишвили.

Напълно обновената програма на спектакъла акцентира върху традицията и грузинския фолклор. Зрителите ще видят динамичния танц със саби, характерен за планинските райони хевсурули, за който се изпълнитите трябва да имат специална подготовка и умения в областта на бойните изкуства. 

Бургазлии ще се насладят и на симд или сватбения танц. За него на сцената излизат много двойки, които пресъздават  хармонията на сватбения съюз.

"Силата на изкуството идва от народа. Богатството на фолклора, разбира се, изисква обратботка също както един диамант изисква шлифоване.  Хореографът трябва да запази традиционната база, да уголеми мащаба, да махне излишъка и да свърже историческото наследство със съвремеността", смята Илико Сухишвили.

Той е внук на основателите на световно известния балет, също така е и хореограф на трупата.

Двучасовото представление бургазлии могат да видят от 20 часа тази вечер. Билети се продават в мрежата на Евентим.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен