Чистят Бургас за отрицателно време след модернизацията на претоварната станция за битови отпадъци

Мисия Бургас

03-12-2012, 14:25

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Инвестицията е за над половин милион лева

С 520 хил. лв. фирма Чистота ООД модернизира и реконструира претоварната станция за битови отпадъци в Бургас. Така по думите на ръководството градът ще се чисти само за няколко часа. "Спестяваме много време. От няколко дни тестваме новия механизъм и мога да кажа, че влизаме идеално в работното време на нашите шофьори. До 13.30-14 часа е почистена централната градска част и периферията и изобщо не ни се налага да работим допълнително и шофьорите ни да закъсняват. Преди работехме до 18 часа, сега почистваме много по-бързо", обяви Борислав Ангелов от Титан-Бургас.

С монтирането на новата преса за битови отпадъци освен време се спестяват и средства обяви от своя страна зам.шефът на Чистота ООД-Съби Събев. "Старата преса беше с по-ниска производителност и ефективност. Новата е доставена и изградена, чрез спечелването на обществена поръчка на фирма Хидромат. Ние имаме ангажимента да приемаме твърдите битови отпадъци и да ги обработваме. Инвестицията е изцяло със собствени средства на фирма Чистота ООД", допълни Събев.

ПОстига се това, че три пъти увеличаваме обема, който може да се приеме в тази претоварна станция. Намалява се броя на курсовете , които посещават депото и това е в голямата програма. След откриването на регионалното депо , сега предоставяме една напълно модернизирана и реконструирана база", заяви от своя страна зам.кмета по финанси Красимир Сточев.

Освен ремонта на претоварната станция, със средставата са закупени и контейнери за извозване на компресираните отпадъци. Закупен е товарен контейнеровоз „Скания” на стойност 65 хил.лв. Ремонтирана и освежена е и сградата на Претоварна станция – „Капчето”.

След реконструкцията са  подменени  значително остарелите съоръжения за претоварване на твърди битови отпадъци, които са проектирани и изработени преди повече от 30 години.

“По този начин  значително ще се  намалят транспортните разходи, като същевременно ще се подобри жизнената среда и  качеството на околната среда в Община Бургас”,обясни зам.-кметът по европейски политики и околна среда Атанаска Николова.

За сравнение, количеството претоварени твърди битови отпадъци от двете съществуващи преси за 2011 година е 24 402,51 тона, при брой курсове с 9 кубични (3,5 тонни) контейнери 6972. След реконструкцията броят на курсовете с 30 кубични (15 тонни) контейнери ще бъде 1627.

Механизмът на работа на претоварна станция „Капчето“ остава същият, като  сметоизвозващите транспортни средства   разтоварват отпадъците директно в бункера на стационарната преса, където след процес на компактиране от хидравличната преса, твърдите битови отпадъци се подават в голям габаритен контейнер. След напълване контейнера се извозва до регионалното депо на Община Бургас.