Борисов за срещата си с Обама: Не чухме нито един упрек!

Най-доброто от печата

05-12-2012, 06:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Диверсификацията успява благодарение на нашето правителство

- Специално за тези, които писаха, че ще се видим с Обама, “ама друг път”, да им кажа - друг път да не пишат нещо, преди да знаят. Те си знаят кои са, те са от платените медии. Тези, които говориха, че са ни извикали спешно, да им кажа че имахме три дати - 3 декември, 17 декември и края на януари. Просто с молба, преди да се правят свободни съчинения, може да питате и тогава да се каже, а не да се дезинформира обществото.
- Преди срещата споменахте, че ще се говори за енергийната диверсификация на България, стана ли въпрос за мораториума за шистовия газ?
- Не. На тази тема не сме говорили, макар че на мен лично ми е интересна, защото това, което получавам като информация за шистовата революция в САЩ: няколко пъти е паднала цената на газа и не само че те са извоювали своята енергийна независимост, а и в същото време се готвят да продават газ по света. Но специално за България, вие знаете, сложихме мораториум, парламентът го потвърди, и ще чакаме технология, която да е абсолютно сигурна, подписана с по две ръце от еколозите, така че на този етап не считам за нужно да говорим за шистов газ. България направи изключително много за истинската си диверсификация, специално към газа, с добиването в Черно море и голямата концесия, която сега дадохме за проучване и добив в Хан Аспарух на “Тотал”. Така че до 5-6 години, да сме живи и здрави, а и вие ще бъдете, разбира се, ще видите, че България ще добива достатъчно за нашата икономика газ.
Говорихме за атентата в “Сарафово”. Не можем да посочим в момента прекия извършител или поръчителя на този гнусен атентат по простата причина, че ни трябват още брънки от веригата. Но повярвайте ми, след днешната среща и американските служби ще работят доста по-активно, защото с президента Обама се обединихме около това, че не може да имаме истинското лице на даден човек, неговите пръстови отпечатъци, неговият ДНК-профил и толкова могъщи служби още да не са открили този човек от коя държава е, кои са неговите близки, за да може да се проследи участието му в атентата с другите две лица, с които са работили.
- Имате предположение или просто в момента събирате достатъчно доказателства?
- Аз като полицейски началник знам, че това, което имаме към момента, за службите е достатъчно да фокусират своята дейност върху дадени хора, страни и организации, но това няма да издържи в съд. Президентът Обама абсолютно се солидаризира с моето становище, че трябва да се поработи още.
- Вие не му ли казахте към кого са насочени вашите обвинения?
- Той много добре знае, за да чака аз да му кажа.
- Може да иска официално да му го кажете.
- Да. И аз официално му го казах.
- А за другите енергийни проекти - “Козлодуй” и “Белене”, говорихте ли?
- Диверсификацията успява благодарение на нашето правителство. Неслучайно казах за добива на газ, което е най-важната диверсификация, най-важната и най-сигурната. От там-нататък само поздравления за това което сме направили.
Съжалявам, че не присъствахте на цялата среща, защото не очаквах толкова добри неща да чуя за България. Не очаквах, че толкова внимателно наблюдават действията ни през тези три години и че така се отчитат резултатите, които сме постигнали. На фона на другите балкански държави, на фона на това което става в Европа.
- Кое конкретно им хареса най-много?
- Инфраструктурата. Това което правим в България, това, което се строи.
Цветанов:
- За мен беше най-важно това, което чух като оценка за правоохранителната и правораздавателната област. Върховенството на закона е водещо и знаете, че има политическа воля това да се случи.
Борисов продължава:
- Самият факт, че президентът пожела да удължи срещата с близо 30 минути, не се случва току-така. Накрая така завърши: “Аз съм голям ваш приятел, на България.” Между другото нашите сънародници от Чикаго са изиграли също много добра роля за доброто име на България. Знаете президентът Обама е от Чикаго и нашите сънародници там са една голяма общност.
- Те най-много се интересуват от въпроса с визите?
- Поставяме го на всяка тема, на всяка среща.
- А това което поставихте за социалните осигуровки?
- Да поставихме и темата за социалното осигуряване. Тук да се вземат решения. Но всеки има своите проблеми, Америка също, и то не малки. Мисля, че сте впечатлени всички от гробището на Незнайния воин, начина по който се отнасят към своите загинали войници, а съответно и към нашата делегация, защото разбрах, че някои от вас са написали, че не ни обръщали внимание.
Все пак пуснете само кадрите и оставете хората сами да си направят изводите колко ни обръщат внимание. Разбирам желанията на някои да напишат това, което не е, но за тяхно съжаление президентът Обама нито един упрек не каза за нас. Какво ще напишете сега: не знам.
- Дори и за правосъдната система ли получихте положителна оценка?
- Дори и за правосъдната. Даде пример, че нашето правителство с избора на Висш съдебен съвет, на инспекторат, на главен прокурор - това, което го бяха брифирали, за това как институциите сработват, когато има проблем, както имаше с Марковска... Изведнъж в рамките на няколко месеца България извървя път, който не си е мислила, че може да го направи. Абсолютно прозрачен избор на съдии, избират си тяхна квота, прокурори, следователи, парламент, сглобяват Висш съдебен съвет, те в момента избират правила, виждате трима кандидати, и то всичките хора с име. Имайте предвид, че това допреди няколко години никой не можеше да го допусне, да си го помисли. Представяте ли си Първанов да изпусне контрола върху Конституционния съд или избора на главен прокурор или шеф на съдиите? Неслучайно отиваха съветниците му там. Представяте ли си колко неща е направила България като стъпки? Това се отчита. Това, че над 30 пъти усвояваме повече европейски фондове и строим на фона на цяла Европа, която е в криза. Имайте предвид, че на тези срещи много внимателно се брифира президентът на САЩ. Много хора, много служби работят месеци наред. Всеки детайл проверяват, за да може това, което произнесе и като оттекне навсякъде по света, да е истина. Затова аз съм доволен и хубаво направихме, че изнесохме по-бързо срещата, за да ви оставиме по-малко време да се упражнявате. Вестник “Сега” прекрасно заглавие бяха сложили: “Премиерът Борисов ще се види с Обама, ама друг път.” Но това е вследствие, че махнахме посредниците от газа (издател на “Сега” е “Овергаз холдинг” - б.р.). Президентът Обама беше въодушевен от това, че съм успял да махна посредниците, и то трима посредници за газ. Е, видяхме се. За техен ужас.
Аз не съм си вземал телефона още. Защото ми изпращаха какво изпращате вие (журналистите - б.р.) и го хвърлих. Не исках да чета. Аз съм чувствителен към истината и някой път и на мен ми става криво, особено когато сме положили много усилия и всичко това не е оценено.
Между другото поканих президента Обама при следващата си среща, както беше в Прага, с лидерите на страните от Източна Европа, помните, този си мандат да направи визита в София. Нещо, което пак ме учуди, но той знаеше за всички археологични находки и за съкровищата, които сега открихме. Каза: “Чух страхотни неща за България, за археологията и красивите неща, които има да се видят там.”