Кубрат Пулев, Петър Петров и Стилиян Петров в битка за "Мъж на годината"

Спорт

10-12-2012, 11:08

Автор:

Sportline

Всичко от Автора

Без политици в призовата тройка

Боксьорът Кубрат Пулев, механикът-спасител от "Коста Конкордия" Петър Петров и футболистът Стилиян Петров са номинираните за "Мъж на годината`2012". Имената им, изброени тук по азбучен ред, събраха най-голям вот от всички 35 номинирани от Академията на Дарик радио, пише Sportline.bg.

Кой от тримата ще заслужи победата, ще се реши след онлайн гласуване на сайта www.manoftheyear.bg в продължение на 30 дни, в което може да се включи всеки. То започна на 10 декември в 9:30 часа сутринта и ще продължи до 8 януари (включително). Кой е "Мъж на годината`2012" ще бъде обявено на церемония на 21 януари, когато Дарик радио ще отбележи и своя 20-ти рожден ден.

Професионалният боксьор Кубрат Пулев, който има 17 победи от 17 мача, заслужи най-голям брой номинации от Академията на Дарик радио – 35 точки. Той защити пояса си на европейски шампион и Интерконтиненталната титла на Международната боксова федерация (IBF). Кубрат отклони покани да се състезава за други държави, защото поставя България над всичко.

Механикът на "Коста Конкордия" Петър Петров, който спаси стотици при потъването на круизния кораб, получи 30 точки в номинациите за 2012 година. Варненецът не напусна палубата, направи общо 6 курса с една от спасителните лодки, отвеждайки пътниците в безопасност на италианския бряг. За героизма си Петров бе отличен с награда за европейски гражданин на 2012 година от Европейския парламент.

Капитанът на България Стилиян Петров, който в момента "играе" най-важния си мач, бе отличен с 28 точки от номиниращите в престижната класация. Футболната общественост се възхити на неговата сила, мъжество и воля в битката с акутната левкемия. Във всеки мач в 19-тата минута в подкрепа на своята любима 19-ка, привържениците на Астън Вила стават на крака и аплодират. Стан е пример как трябва да се бориш.

Общо 35 българи намериха място в личните класации на членовете на специално сформираната Академия на Дарик радио от журналисти на медията.

Една точка не стигна на най-добрия български гимнастик Йордан Йовчев да влезе в Топ 3. "Мъж на годината`2004" имаше своите шансове отново да се бори за титлата, но остана на 4-то място при номинациите със събран вот от 27 гласа. Не за първи път пък дама получи номинация за "Мъж на годината". Тази година Лили Иванова попадна сред най-ярките представители на силния пол у нас с 3 точки. Малко под върха остана с 20 точки и проф. д-р Николай Петров - началникът на Катедрата по анестезиология и реанимация във Военномедицинска академия, който е един от  най-добрите лекари в анкетата Дарик в София. През 2012 година той доказа, че да бъдеш лекар е призвание, като в деня на атентата на бургаското летище "Сарафово" в първия ден от своята отпуска, пътувайки със семейството си за почивка, разбира за взрива и веднага се отзовава в спасяването на пострадалите хора.

От родните политици този път единствено Сергей Станишев бе отличен в листата. Спортната общественост пък отново бе многочислена. Освен Кубрат Пулев, Стилиян Петров и Йордан Йовчев, номинации получиха още спечелилият битката с рака футболен треньор Димитър Димитров – Херо (9 точки), извоювалият бронзов медал в скока на дължина на Параолимпийските игри Радослав Златанов (9), плувецът и европейски шампион Петър Стойчев (3), най-добрият разпределител в Световната волейболна лига и на Олимпиадата Георги Братоев (2), първият българин в Топ 50 на световния мъжки тенис Григор Димитров (2) и бронзовият медалист от Летните олимпийски игри боксьор Тервел Пулев (1 точка).