Цветанов погна нелегалните цигари с акция "Поршето"

Крими

10-12-2012, 18:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Продължават претърсванията и изземванията на доказателства

Започна специализирана полицейска операция „Поршето”, насочена срещу нелегалното производство на цигари.

Това съобщи за „Фокус” вътрешният министър Цветан Цветанов.

В хода на операцията е разбит нелегален цех за производство на цигари в Костинброд. В Пещера групата са използвали помещение като база за тютюна. В Павликени, Великотърновско, започват претърсвания и изземвания в помещения, където се предполага, че има опаковъчната хартия за цигари. В столицата в кв. „Дружба” се проверява за складирани количества цигари, произведени от нелегалната костинбродска фабрика, каза министър Цветанов.
Групата е наблюдавана няколко месеца, като в периода на наблюдение е проследен целият процес по доставянето, инсталирането и настройването на машините за пускането им в експлоатация.
Днес, при работещи мощности във фабриката, се пристъпи към реализация. Задържани бяха организаторът Тотко Поршето, неговата дясна ръка, седем работника на място в Костинброд и едно лице, което е осигурявало логистиката на работещите, каза министър Цветанов.
Поршето е известен в средите на организираната престъпност с възможностите да осигури нелегално производство на цигари.
Това е шестата нелегална фабрика за цигари, разбита през последните три години, посочи вътрешният министър.
Има косвени доказателства за съпричастността на Тотко Поршето към организирането и произвеждането на нелегални цигари във фабриката до Асеновград и Хасково, през последните години.
"Винаги е успявал да се измъкне от подобни специализирани операции, защото винаги е организирал, но не е участвал пряко", каза министър Цветанов.
Действията са под ръководството на Специализираната прокуратура.
Продължават претърсванията и изземванията на доказателства. До момента са открити заготовки, тютюн, над 80 мастербокса, произведени в днешния ден.
„Това са част от действията и политиката на Министерството на вътрешните работи за противодействие на сивия сектор, неутрализиране на производства на нелегални цигари, които могат да застрашат здравето на хората, както и да нанесат сериозни щети на републиканския бюджет”, каза Цветан Цветанов.