Плевнелиев и Борисов готвят контра за Македония по пътя към ЕС

Политика

11-12-2012, 17:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Македония да спре с антибългарската си политика, иначе няма ЕС

Страната ни няма да посочи дата за започване на преговори за западната ни съседка

България подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения.

До това становище стигнаха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов по време на среща между двамата, на която бе обсъдена позицията на страната ни за определяне на дата за старт на преговори за членство на Македония в ЕС.

Темата ще бъде във фокуса на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък.

България обаче ще бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори с югозападната ни съседка, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
 
Според президента и министър-председателя перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и "маркетингови кампании", а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония.

За да се постигне напредък в тази посока, България предложи на своята съседка двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г., да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекрати антибългарската кампания и подмяната на исторически факти.