Скопие орева света: България изкопа гроба на Македония!

Изданията обвиняват нас и Гърция за липсата на дата за преговори с ЕС

Липсата на дата за преговори с ЕС за Република Македония днес е централна тема както за печата така и за електронните медии в Скопие.

 "България изкопа гроба на Македония", под това заглавие скопската телевизия Канал 5 публикува информацията си за българската позиция на предстоящия Европейски съвет.

"Вече е известно, че Македония ще остане без дата през декември. Гърция все пак намери съюзници, за да блокира преговорите с Македония. България и Франция застанаха зад гръцките тези - Македония първо трябва да си оправи отношенията със съседите и след това да влиза в преговори с Брюксел.

Да се постави акцент на добросъседските отношения, да се прекъсне антибългарската кампания, и това постоянно заяждане, което нашето общество всекидневно трябва да търпи от страна на нашия съсед. Това никак не е добре за отношенията между двете държави и не е в духа на европейските ценности, цитира телевизията думите на външния ни министър Николай Младенов.

Все пак имаме и големи поддръжници на датата, като една от тях е Австрия, допълва Канал 5.

Според държавната информационна агенция МИА "Гърция е успяла в намеренията си да попречи на Македония да получи дата за преговори.

Изданието допълва, че решението е взето под натиск на Гърция и отчасти на България.

Проправителствените вестник "Вечер" и Телевизия "Сител" обвиняват България за провала в Брюксел.

 "България работи за Гърция" е заглавието във вестник "Вечер".

В обширната публикация се казва, че за разлика от "България - Австрия, Унгария, Великобритания и още 11 държави от ЕС предлагали Македония да започне преговори.

"Южните ни съседи останаха в сянка и преотстъпиха тяхната битка да се води от София", пише още изданието, което подробно информира за казаното от Младенов, както и за съобщението от вчера за срещата между Бойко Борисов и Росен Плевнелиев по въпроса за членството на Македония в ЕС.

Вестник "Дневник" пък акцентира, че под натиск на България е включен параграф за изграждането на добросъседски отношения.

"Утрински вестник" от своя страна предава думите на гръцкия външен министър Димитрис Аврамопулос, че решаването на спора за името остава ключов въпрос и условие за започването на преговори на Република Македония с ЕС.