Цветанов: Повече жертви на трафик излизат на светло

Животът

12-12-2012, 17:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Предпразничното прочистването на подземния свят ще продължи

541 жертви на трафик на хора са се обърнали за помощ към институциите през миналата година. Това се дължи на огромните усилия вложени в издирването и защитата на потърпевши на този род престъпления. За сравнение в предишни години на бяха отчитани 240-250 случая на година. Това обяви вицепремиерът Цветан Цветанов. Той пристигна в Пловдив за лекция пред студенти от Медицинския университет на тема „Търговията с жива плът и човешки органи – „черен пазар” и противодействието на държавата”.
Трафикът на хора е доходоносен бизнес, свързан с милиарди долари в световен мащаб – каза министър Цветанов. Той заяви, че за жалост България е крупен износител на плът, като, може би, най – сериозно е присъствието ни на пазара в Холандия. На челните места по приемане на живата човешка стока са Пакистан, Индия и Китай – съобщи вътрешният министър.  Той посочи, че само преди 3 седмици е бил пресен опит за трафик на наше момиче за Пакистан. Майката на девойката е подала сигнал, че дъщеря й насилствено е изведена от България, през Гърция и закарана в Лондон. В жилището, където пакистанската банда я държала затворена, имало още 6 жертви. Според Цветанов момичето е щяло да бъде продадено с неясна цел. Или е щяла да работи като проститутка, или да бъде използвана за органи. Цената на един бъбрек на черно достига до 200 000 долара, изтъкна още Цветанов.

Вицепремиерът бе категоричен, че докато е в политиката, няма да подкрепи приемането на Закон за проституцията, тъй като смята, че по- голямата част от труженичките са подведени и излъгани. Цветанов посочи, че сред най-уязвимите групи са хора от бедните социални слоеве, както и младежите на възраст от 16 до 23 години. По думите му, студентите, които имат хубава външност и нужда от пари, също могат да се подлъжат.

Министър Цветан Цветанов подчерта, че ще продължи акцията на МВР за „предпразничното почистване”, тъй като има сериозни престъпни групи, за чието неутрализиране е създадена необходимата организация. За пример министърът даде разбитите организирани групи при акциите „Захарно пелте” и „Шок 2”. Вицепремиерът посочи, че известният като Тотко Поршето е съпричастен и към фабриките в Асеновград и в Хасково, които бяха разкрити. Преди 2 дни пък беше задържан и един от организаторите на варненската фабрика, допълни той. Цветанов каза, че в операция "Захарно петле" има задържани известни лица, като особен интерес ще предизвикат един бизнесмен и неговият син, които също са част от престъпната схема.