Филия хляб с чубрица и глава червен лук - вечеря ли е това?

Общество

17-12-2012, 08:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес най-сетне започва изплащането на част от дължимите заплати във ВМЗ – Сопот

Премиерът Бойко Борисов проведе разговори с изпълнителните директори на "ВМЗ" ЕАД и на "Кинтекс" ЕАД, съобщиха от правителствената пресслужба.

На срещата, на която присъства и заместник-министърът на финансите Владислав Горанов, е организирано разплащането от "Кинтекс" по два договора за поръчки към ВМЗ – Сопот на стойност 1 милион лева. Средствата ще постъпят във ВМЗ на два транша от по 500 000 лв.

Националната агенция по приходите ще позволи разблокиране на сметките, за да бъдат изплатени заплатите на работещите в дружеството. Това се прави, за да могат хората да посрещнат спокойно Коледа и новогодишните празници.

След завръщането си от Атина, където ще бъде днес за заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и на Гърция, министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с потенциален купувач на ВМЗ – Сопот, с цел да се ускори приватизационната процедура.

Припомняме, че на 15 декември под портала на ВМЗ-Сопот излязоха близо 2 000 работници на Вазовските машиностроителни заводи. Шествието бе водено от децата на служителите, които носеха плакат с надпис: "Гладни сме". Шествието стигна до паметниците на двамата братя генерали Владимир и Георги Вазови, чието име носи завода. Там те прочетоха протестните си декларации и заплашиха, че, ако няма решение на проблема им, ще преместят протеста си в София пред Министерството на икономиката,енергетиката и туризма и Министерски съвет.

В края на протеста една разплакана жена излезе на микрофона и подари своята вечеря на Делян Добрев и Бойко Борисов. Тя я беше опаковала грижливо в торбичка без дръжки. Вечерята се състои от филия хляб, поръсена с чубрица, и една глава червен лук. Тя заяви, че с това се храни от доста време и така ще посрещне коледните и новогодишни празници. "Заедно сме силни, бутаме правителства", гласи един от транспарантите, издигнати от работниците във ВМЗ.

На митинга оръжейниците взеха решение, че ако до понеделник (17.12.2012 г., до края на работното време) не им бъдат изплатени дължимите трудови възнаграждения, следващата седмица ще проведат протестен митинг пред Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и пред Министерски съвет.