Ако оцелеем в петък, чакаме друг край на света през 2028 година

Животът

17-12-2012, 09:55

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Да се готвим за Коледа, а не за Апокалипсис

Светът все още не е сигурен какво ще се случи на 21.12.2012 година. Ще продължи ли да съществува, или ще настъпи апокалипсис?

Въпреки предсказанията на маите за края на света, той няма да дойде скоро, пише британският вестник "Индипендънт".

Осен наближаващия 21 декември има насрочени още пет дати, които предричат апокалипсис - през 2028, 2037, 2129, 2240 и 2280 г. Последните две години се посочват съответно от Талмуда и Корана, пише електронното издание на Труд.

Хората на планетата се делят на два лагера - такива, които мислят, че Земята ще бъде разрушена, и такива, които са на мнение, че 21 декември бележи края на един цикъл от време, поставяйки началото на нов, по-добър.

Десетки хиляди от оптимистите пътуват към Мексико, за да участват в празненствата там. Туроператорите в Хондурас, Ел Салвадор и Гватемала са взели пример от древния паметник в Тортугуеро, където е изписано двусмисленото пророчество на маите.

Те енергично насърчават туристите да поемат на път, включвайки в програмите си редица празненства, концерти и фойерверки.

На други места по света правят залози какво точно ще се случи в петък, което се превръща и в добър бизнес.

В Русия продават "Апокалипсис комплект", в който се съдържа и бутилка водка. В съответния продукт обаче липсва логика. Ако светът свърши, човек няма да има възможността да изпие алкохола. Ако ли пък дойдат по-добри времена, няма да имаме нужда от тази бутилка. Може би употребата на комплекта е предназначена за навечерието на 21.12.2012.

В Бостън, Масачузетс, компанията "Пепърс" складира храна и споделя съвети за оцеляване на тяхната уеб страница. Там се обяснява как да се справим с големи земетресения, цунами, чума и световна война.

Властите във Франция бяха принудени да затворят маршрута към планинска част от Пиринеите, която е описвана като място за избавление от бедствието. Тази мярка е предприета, за да не се стигне до тълпи хора на въпросната дата.

Централна Америка пък осъди банализирането на културата на маите и призова научната гилдия да излезе със становище, за да успокои уплашените.

По-рано тази година археолози от Бостънския университет откриха най-стария календар на маите до този момент, който показва, че вселенският цикъл е рестартиран за последен път през август 3114 години преди Христа.

Маите изчислили, че следващият такъв период ще продължи 1 872 000 дни.

И ако според надписа на паметника в Тортугуеро настоящия цикъл ще завърши през 2012 г., то новото откритие на археолозите ни дава още 2000 години.

На 11 декември от американката космическа агенция НАСА публикуваха видео по случай 21 декември, озаглавено „Защо светът не свърши вчера." Техните аргументи за това се основават на факта, че краят на света е предсказван погрешно много пъти.

Когато е отбелязано, че Разпети петък и благовещение съвпадат през 992, християнският свят решил, че Второто пришествие ще се проведе в рамките на три години.

Поради факта, че през 1033 се навършват хиляда години от смъртта на Исус, годината също е сред нарочените за края на света. 1186-а и 1260-а са следващите години, в които светът тръпне в очакване на апокалипсиса.

Сред последните опити да се обяви краят на човечествето се нарежда този на ислямски журналист, който определя, че той ще се случи през 2001 г.

За някои обаче краят настъпва по-рано. Извършен е трагичен самоубийствен акт от близо 800 последователи на движение в Уганда. Хората там сложили сами край на живота си или били убити от техните лидери, след като тяхното предсказание за края на света на 1 януари 2000 не се сбъдва.

Евангелистът пък Пат Робърсън посочва, че Земята ще изчезне на 29 април 2007 година

Харолд Къмпинг твърди, че това ще се случи на 21 май 2011 година - планетата обаче оцелява и той посочва нова дата - 21 октомври 2011 година.

Последното грешно пророчество бе предвидено за 30 юни 2012 година от Джоус Миранда.

Според песимистичните очаквания на някои, подчиняващи се на версията за "масово унищожение", планета наречена Нибиру (Ерида и Планетата Х), ще се сблъскат със Земята.

Тялото е невидимо, но феноменът е обяснен от факта, че то се крие зад Слънцето. Тази планета е била открита отдавна от шумерите, като въпросният сблъсък е бил предвиден да се състои през май 2003 г.

От НАСА успокояват, че никакви планети и гигантски метеорити не са се насочили към нас. Те не предричат никакво сливане на планети с апокалиптични тенденции. Няма опасност Земята да промени ротацията, нито напълно да прекъснат енергийните доставки по света.

Единственото предсказание, което носи някакъв вид сигурност, е предложено от науката: След 3-5 милиарда години Слънцето ще се превърне в червен гигант, като нашата планета ще стане необитаема - ако човечеството само не предизвика този момент по-рано - чрез климатичните промени и замърсяването.

Почти всички традиции имат своите теории за края на света. Според "Индипендънт" обаче светът няма да свърши в близките няколко милиарда години, въпреки че човекът най-вероятно ще изчезне много по-рано.

Затова вместо да се подготвяме за многократно очакван невиждан и неслучил се апокалипсис, можем да започнем с приготовленията за Коледа и вълшебствата й.