Безплатен буферен паркинг на метрото за хората с карта за всички линии

Работното време на метрото е от 5.30 до около полунощ

Всеки, който има карта за всички линии на градския транспорт, ще има бонус – безплатен паркинг при метрото. Превозният документ трябва да е персонализиран със снимка.

 

Безплатният паркинг ще е само за един автомобил и в рамките на работното време на метрото. В останалите часове ще се плаща по 50 стотинки на час.

 

Работното време на метрото е от 5.30 до около полунощ. Безплатният паркинг срещу поименна карта ще влезе в сила от 1 февруари догодина. Дотогава от Центъра за градска мобилност трябва да настроят четците на магнитите карти така, че бонусът да важи само за превозните документи със снимка.

 

Останалите пътници, които ползват метрото с билети, ще могат да паркират колите си както сега – първите два часа са безплатни, а останалите са по 50 стотинки на час. Ако някой иска само да си остави колата, без да ползва подземната железница, ще плаща по левче за 60 минути.

 

В София има три буферни паркинга – под „Цариградско шосе” с 1300 места, на метростанция „Джеймс Баучер” с над 620 и под „Ломско шосе” ­ с 480 места. Догодина ще бъде довършен още един ­ при Централна гара, който ще побира 150 автомобила. Сега за престой на автомобил в буферен паркинг се плаща, като с парите се покриват разходите за ток и охрана. Занапред с поддръжката ще се занимава Центърът за градска мобилност.

 

„Целта на паркингите е да приберем колите от улиците. Който иска да иде в центъра, трябва да ползва градския транспорт”, обясни единият от вносителите на предложението Радослав Тошев – шеф на транспортната комисия в Столичния общински съвет.

 

Предложенията на Тошев за въвеждане на специални карти за паркинг в синя и зелена зона за лица и фирми ще бъдат гласувани на друго заседание на Столичния общински съвет. Тези карти са различни от служебния абонамент, който за месец в синя зона е 650 лв., а за зелена – 450 лв. Право на такова преференциално паркиране трябва да имат колите за ремонти на ЧЕЗ, „Софийска вода” и т. н.