Полицай №1: Жоро Инкасото мълчи, но е доказано, че е задигнал парите

Според Тодор Чонов Енев не е извършил всичко сам

Не считам, че случаят „Енев" е провал за МВР. Това каза старши комисар Тодор Чонов, директор на Областната дирекция на полицията в Пловдив.

Той поясни, че извършеното от Георги Енев, по-известен като Жоро Инкасото, е едно присвояване на голяма сума пари от служител на фирма, който предварително е обмислил до най-големи подробности действията си, пише Фокус.

Според Чонов това престъпление е сравнимо с действията на една счетоводителка във фирма, която си е подготвила предварително фактури и документи и превежда подобна голяма сума в друга банкова сметка.

„Ние няма да спрем да разследваме действията на Енев", обеща Тодор Чонов. По думите му полицията е събрала достатъчно данни, че именно той е физическият извършител на присвояването.

„Оттук нататък дали ще говори къде е бил, или не, това не е толкова важно. Аз считам, че събраните доказателства ще дадат възможност на прокуратурата и в последствие на съда да го осъди подобаващо", добави директорът на ОДП.

Според него е трудно да се приеме хипотезата, че Енев е извършил всичко сам. Полицията обикновено работи по няколко работни версии. В случая една от тях е за помагачи и лица, които са му поръчали това присвояване. "Ако Енев обаче е решил да поеме вината върху себе си, това си е изцяло негов избор", добави Чонов. „Ние продължаваме и рано или късно, ако има такива съучастници, ще стигнем до тях". Засега полицията няма такива данни.

Охранителят Георги Енев открадна 1,5 млн. лева от инкасо автомобил, след което се укри, припомня 24 часа. 33-годишният мъж беше обявен за общонационално издирване. След това беше издадена и Европейска заповед за арест. Дни по-късно той се предаде и бе задържан. В момента следствието е зациклило, тъй като Енев отказва да даде подробности за намеренията си, както и за това дали е действал сам. Не е ясно също и къде са парите, които е откраднал.