Строим метрото до Бизнес парк в началото на 2013 година, заяви Фандъкова

Мисия София

22-12-2012, 17:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов и Фандъкова откриха кръстовището на "Гешов", неофициално

Столичани ще се радват на три нови музея

Строителството на участъка на метрото до Бизнес парк ще започне в началото на 2013 г., заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Вече е започнало изграждането на линията до летището, 5 км нова метро линия с четири метростанции. Преди дни Европейската комисия е одобрила апликационната форма за предоставянето на 110 милиона евро безвъзмездни средства за построяването на този участък и на участъка в кв. „Младост” до Бизнес парка, чието строителство ще започне в началото на следващата година.

"В момента текат тръжни процедури, така че строителството на метрото ще продължи и през следващата година. Тези два участъка трябва да бъдат приключени като строителни дейности в края на 2014 г. и да бъдат пуснати в експлоатация през 2015 г.", посочи Йорданка Фандъкова.

Кметът заяви още, че ще бъдат изградени още три нови музея от Министерство на културата със средства по оперативните програми.

"Един от тях е подземният археологически музей под „Св. София”, за който аз съм изпратила писмо до министъра на културата да бъде предоставен на общината и да можем да го отворим като първи етап още следващата година. Трябва да бъде завършен и първият етап от открития археологически музей на Ларгото и да приключат дейностите по реконструкцията на „Квадрат 500” или т.нар. Български Лувър, който да се превърне в Национален музей", заяви Фандъкова.