Референдумът валиден при 4 345 450 гласували и повече от половината с "Да"

Президентът вече определи датата за допитването – 27 януари

За да бъде валиден референдумът на 27 януари 2013 година трябва да гласуват поне 4 345 450 души и повече от половината да са отговорили с "да", каза в интервю за БТА Ралица Негенцова, член и говорител на ЦИК.

Преди месеци президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 година за дата на произвеждане на допитването с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Съобразно закона, за да бъде валиден референдумът е необходимо едновременното наличие на две предпоставки: в него да участват поне толкова гласоподаватели, колкото и на последните парламентарни избори. Другото условие е поне половина от тях да отговорят с "Да", обясни Негенцова.

Референдумът е първият, иницииран от граждани. Досегашните референдуми, макар и четири на брой, са инициирани по друг начин.

"Гражданите трябва да знаят, че този референдум се произвежда по тяхна инициатива и че това един инструмент за пряко участие на хората в управлението в конкретния случай на държавата", отбеляза говорителят на ЦИК.

По думите й има интерес на българите в чужбина към участие в референдума. Тя уточни, че ще се гласува в дипломатическите и консулските представителства на Република България.

За да може да се открият секции в чужбина, до 1 януари 2013 година българските граждани, желаещи да упражнят правото си на глас в тези представителства, трябва да подадат писмени заявления по образец - приложение 13, заявяващи желанието си за това.

Заявлението може да бъде намерено в интернет страницата на ЦИК и на външно министерство.

Попитана нуждае ли се Централната избирателна комисия от допълнителни хора, пари и техника, за да си свърши работата, Ралица Негенцова отговори, че ЦИК се нуждае от по-големи от предвидените средства за разяснителна кампания.