Димитър Николов: 2012-а е най-динамичната ми година, откакто съм кмет

Бургас продължава да е "марка" за развитие, твърди градоначалникът

Г-н Николов, 2012 година вече си отива. Каква бе тя за община Бургас и за бургазлии?

Беше може би най-динамичната, откакто съм кмет. Като в живота, Бургас изживя и хубави, но и драматични събития. Простихме се с любими наши съграждани – Пламен Ставрев и великия Георги Калоянчев. Влязохме в световните агенции и с атентата на летището. Казах го на Никулден, ще го кажа и сега. Гордея се, че въпреки стреса, който изживяхме, не се поддадохме на паника и песимистични прогнози, бяхме общност. Показахме, че се държим заедно и в други трудни за града ни събития. България трябва да вземе пример от реакцията на нас, бургазлиите.

Лошите новини се редуваха и с хубави. Мога да кажа, че като цяло 2012-а  беше успешна за нашия град, защото продължихме да го обновяваме. Строихме нови улици, спортни площадки, санирахме училища и детски градини.

Спечелихме и започнахме да изпълняваме огромни проекти за изграждане на канализации в Бургас и съставните селища, регионалното депо за отпадъци се изгражда в момента, първата партида от чисто новите 67 автобуса за градския транспорт дойде за Коледа.

Независимо от трудните моменти, затвърдихме самочувствието си, че Бургас се развива. Само след няколко месеца ще възкръснат някои от най-обичаните символи на града, които сега са строителни площадки – Моста и остров Света Анастасия. А бургазлии ще станат първите собственици на кораб в страната.

От икономическа гледна точка какво се случи през последните 12 месеца?

Цяла година Европа и светът се борят с кризата. Някои се справят по-добре от останалите и аз мисля, че България и в частност Бургас постигнаха стабилност, която е база за икономически растеж през следващите години.

От контактите ми с чужди дипломати и представители на бизнеса от Европа и Азия оставам с добри очаквания. В чужбина за Бургас се говори с добро, инвеститорски интерес има и аз съм убеден, че идва времето той да се реализира на практика.

Какви ще бъдат предимствата на Бургас пред останалите силни градове по отношение на привличането на чужди инвеститори?

Оперативна администрация, която не спъва работата на инвеститорите, а я подпомага, преференции, ниски данъци, добра инфраструктура, отлична логистика – имаме пристанище, летище, развита железопътна инфраструктура, индустриална зона. Само след няколко месеца ще е готова и автомагистрала "Тракия". Това ще ни даде изключително голям коз пред инвеститорите.

Преди месец кметът на Стара Загора се закани да настигне и изпревари Бургас в най-скоро време. Развитието на града ни през последните години, направи ли конкуренцията от останалите общини по агресивна?

Хубаво е, че Бургас продължава да се дава за пример, но аз наистина ще се радвам, ако и другите български градове наберат скорост в процеса за модернизация и обновяване. Това си е нашата държава и трябва да си помагаме.

Да, с останалите общини често сме конкуренция при кандидатстването за европейските фондове, защото техният ресурс не е неограничен, но когато трябва си помагаме. Например със Стара Загора, Варна и Плевен заедно готвим проект, с който да кандидатстваме за 100 нови тролейбуса, които ще си разделим според нуждите.

 В Бургас се реализират пилотни за другите общини проекти и е хубаво, че продължаваме да бъдем "марка" за развитие.

Въпросът, който засяга всички жители на общината, е безработицата. Какво беше направено през настоящата година в посока разкриване на нови работни места и какво предстои?

Бургас е втори по ниска безработица след столицата, с около 5-6 %, но това не ни задоволява. Освен каквато и да е работа, искам при нас да има места за профилирани специалисти, да има къде да се реализират студентите от нашите университети. Както вече казах, Община Бургас е много активна в контактите си с бизнеса. Правим всичко възможно да убедим предприемачите, че си струва да инвестираш и да работиш в Бургас. Европроектите, които печелим и изпълняваме, също отварят стотици работни места. Най-добре тази година се справихме като че ли в областта на туризма – там имаме повишение на нощувките с 22 %. Развитият туристически сектор е хубаво нещо, но на нас ни трябват нови предприятия. Вярвам, че и това ще се случи скоро.

Какво ще се случи в Бургас през 2013-а година?

Продължаваме да разработваме новите големи инфраструктурни проекти на града. През 2013 – та , Бургас ще е с обновен и модерен градски транспорт,  с повече велоалеи, с готови проекти за новата спортна зала за 5 000 зрители, за обходния път на града, за масова подмяна на канализацията и водопроводите, за нови атракциони, каквито няма в момента в България. Ще стартираме и ремонтите на най-романтичната улица "Богориди", на площад "Тройката", на старата част на Морската градина. Ще започнем строителството на нов онкодиспансер с поликлиника и хоспис, ще закупим и така необходимия за града ни нов и модерен линеен ускорител. Ще завършим новите спортни и плувни комплекси. Ще разширим мрежата от спортни и детски площадки в цялата община. И разбира се, ще започнем разработването и на новите проекти за града, с които ще кандидатстваме пред Европа.