Канят Борисов на гости да види как се гледа дете с церебрална парализа

Общество

27-12-2012, 17:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако сам се убеди какви грижи се полагат, много неща в държавата ще се променят, смята д-р Василев

Д-р Любомир Василев от Велико Търново покани на гости в дома си министър-председателя Бойко Борисов, за да види с очите си как се гледа дете с тежка церебрална парализа.

Неговият син Иван е с тежката диагноза от раждането си.

Той е жив 15 години и половина благодарение на нашите грижи, на дарители и отчасти на държавната помощ, разкзва бащата.

"Ние направихме максималното за нашето дете, което може съвременната медицина да постигне, и нашето момченце има огромни подобрения в неговото състояние. От една кукла, която не възприемаше околния свят, то стана дете, което разбира всичко", заяви д-р Василев пред БНР.

По негови думи за лечението, рехабилитацията и битовите разходи на болното момченце семейството харчи месечно 5000 лева.

"За семействата, които отглеждат вкъщи деца с тази тежка диагноза са крайно недостатъчни. Чистата сума, която моята съпруга като майка на дете с увреждане получава от Агенцията за социално подпомагане е точно 300 лева, като личен асистент - 212 лева. Това е месечно плюс един от неговите медикаменти безплатно. За година държавата отпуска около 280 лева за ортопедични обувки, около 300 лева за балносанаториално лечение. Получаваме и еднократно годишно или 500, или 1000 лева", заяви още бащата на Иван.

По негови данни 20 000 семейства у нас гледат деца с неврологични заболявания и се нуждаят от по-сериозна помощ от държавата.

"Искам да поканя премиера г-н Бойко Борисов да ни дойде на гости на една вечеря, дори ако иска на Нова година да заповяда вкъщи. Сам да види с очите си какви грижи се полагат и съм убеден, че като види това нещо, много неща ще се променят в тази държава, казва бащата и като лекар.