Попова отказва гражданство не само на шейхове, но и на чужденци с български произход

Най-доброто от печата

04-01-2013, 05:50

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Божидар Димитров също разкритикува държавната ни политика за гражданството.

Вицепрезидентката Маргарита Попова отказва да предостави българско гражданство не само на хора, предложени за особени заслуги към България, но и на чужденци от български произход, научи “Труд”.
Един от най-странните случаи е с руснаците А. Ч. и К. Ч., синове на високопоставен руски държавник на изборна длъжност, който е и висш функционер от партия “Единна Русия”. Човекът е с български корени и не ги крие. Бащата, чието име е известно на редакцията, е публична личност в Русия, но не желае да бъде разкрит към момента, защото не иска да се конфронтира с българската държава.

Синовете му подават молби за гражданство по натурализация още през 2008 г., като представят руските си актове за раждане, където е записан българският произход на таткото. Искат да получат български паспорти, защото желаят да изнесат част от семейния бизнес у нас.

От агенцията за българите в чужбина първоначално връщат документите им, защото се съмняват в истинността им. Министерството на правосъдието обаче наема експерт-графолог - вещо лице към Софийския градски съд, който доказва, че актовете са истински. Така през май 2012 г. на заседание на Съвета по гражданството в правосъдното министерство кандидатурите на А. Ч. и К. Ч. са одобрени с явно и пълно мнозинство, т.е. подкрепени са от МВР, ДАНС и самата агенция за българите в чужбина.

Преписката веднага е препратена от министър Диана Ковачева в президентството за издаване на указ. След известно време руските граждани установяват на сайта на министерството, че са получили отказ. Когато отправят писмено запитване до Ковачева за мотивите, получават отговор, че е получено писмо от Ирина Димитрова, председател на Комисията по гражданство в президентството, че вицепрезидентката отказва да им издаде указ, но не са посочени мотиви.

“Труд” попита прессекретариата на президентството с какви мотиви е отказано гражданство на двамата руски граждани, но се оказа, че отговорните за това служители не са на работа и коментар евентуално ще има другата седмица. Тогава се очаква от “Дондуков” 2 да коментират и защо Попова е отрязала от български паспорт шейх от саудитската кралска фамилия, за когото “Труд” писа във вчерашния си брой.
Арабинът е поискал гражданство с обещанието, че ще направи крупни инвестиции в България. Финансовият министър се е възползвал от правото си да предложи шейха за български паспорт заради особени заслуги към страната. След като МВР и ДАНС са дали писмени съгласия за кандидатурата, правосъдната министърка я е внесла в президентството, но вицето Маргарита Попова не е издала указ, като отново не се е мотивирала.
Засега от прессекретариата на президентството само коментираха, че не могат да потвърдят информацията.

 А Путин даде паспорт на Депардийо

Докато Маргарита Попова връща шейхове и техните капитали, руският президент Владимир Путин вчера издаде указ, с който дава гражданство на френския актьор Жерар Депардийо.
Звездата смяташе да се изсели в Белгия заради високите данъци, които въвежда във Франция президентът Франсоа Оланд. За доходи над 1 млн. евро в хазната ще влизат 75% от приходите. Депардийо каза, че за 45 г. работа е платил 145 млн. евро данъци на родината си. Прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, обясни, че гражданството се дава заради приноса на французина в руското кино и работата му над ролята на Распутин в едноименния филм, сниман преди 2 г. в Русия. “България пропусна шанс за добър пиар, като не предостави гражданство на Жерар Депардийо. Държавните ни мъже очевидно не мислят за демографската катастрофа в страната. Указът на Владимир Путин показва, че там, където има държава и се мисли дългосрочно, нещата се получават.” Това коментира председателят на Центъра за демографска политика (ЦДП) в Русе Искрен Веселинов, който преди дни изпрати призив до президента да даде гражданство на французина.
Бившият министър за българите в чужбина Божидар Димитров също разкритикува държавната ни политика за гражданството.