30% ръст и печалба от 4,3 млн. лв. отчете бургаският порт за 2012-а

Пристанището преизпълнило финансовия план за годината с повече от 40%

Повече от 30% ръст на печалбата и преизпълнение на финансовия план за миналата годината с повече от 40%, отчетоха от "Пристанище Бургас” ЕАД. Очаква се печалбата след облагане на данъци да бъде 4,3 млн. лв. при отчетени 3,283 млн. лева през 2011 г.

Статистиката на порта сочи още, че годината е приключила с 2,194 млн. тона обработени товари. Това е с 6 % над планувания товарооборот в утвърдения Бизнес план. Освен това експертите отчитат, че бургаският порт е единственото пристанище в Черно море, което има ръст от 60% на контейнерния трафик спрямо същия период на миналата година. През 2012 г обработените контейнери достигнаха 46 хил. TEU, спрямо 29 хил. TEU за 2011 г.

Ръст има и при традиционнитет за пристанището товари като зърнени храни, торове, метален скрап, цимент и цветни метали.

"През изминалата година Бургас се затвърждава като основен черноморски порт за транзитирането към металургичните комплекси на Русия и Украйна на всички феро и манганосъдържащи руди и добавки", обясниха от дружеството. 

От началото на 2013-а пък са обработени над 10 кораба с пшеница, скрап, метали, контейнери и цимент, а в момента се обработват 6 кораба с контейнери, пшеница, метали и амониев нитрат.