Зам.-министър помага на обръчи от фирми на ГЕРБ да усвояват евросубсидии

Най-доброто от печата

10-01-2013, 07:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От пренареждането на проекти за 61 млн. лв., направено от земеделското министерство, най-много ще спечелят приближени на депутата Емил Димитров

Пореден корупционен скандал избухна в земеделското министерство. Според доклад на инспектората към Министерския съвет, оповестен от БГНЕС, по програмата за развитие на селските райони са извършвани крупни нарушения, целящи да дадат предимство на отделни общини при усвояване на евросубсидии. По схемата за пореден път излизат облагодетелствани обръчи от фирми около депутата от ГЕРБ Емил Димитров. 

Проверката, уличаваща зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова, е извършена през ноември 2011 г. по заповед на премиера Бойко Борисов. Тя е разпоредена след сигнал за нарушения на служители на земеделското министерство при одобряването на местни инициативни групи (от малки населени места) по програмата "Лидер". По нея бяха разпределени 128 млн. лв., разделени в две конкурсни сесии - през 2011 и 2012 г. Според бившия зам.-председател на комисията за оценка на стратегиите на местно развитие Маргаритка Астраджиева, която е подала сигнала, първото класиране - за 61 млн. лв., е било опорочено.

Астраджиева твърди, че комисията за оценка на кандидатите е била неоснователно подменена след намесата на Светлана Боянова. През юни 2011 г. Боянова извикала председателя на комисията Демина Байрактарска да докладва за напредъка на програмата, но успоредно с това проявила интерес за шансовете на конкретни заявления. Отговорът за назованите от Боянова населени места е бил отрицателен и два дни по-късно със заповед на Мирослав Найденов съставът на комисията е бил променен. С втора заповед на министъра, но подписана от Светлана Боянова, на обновената комисия е наредено да направи повторна техническа оценка на представените стратегии.

Второто класиране е довело до сериозни размествания на кандидатите. Така сложената първоначално на 31-во място местна инициативна група "Етрополски Балкан" се издига до 6-о място. Инициативната група на Ямбол "Тунджа" е преместена от 11-о на 2-ро място, а тази на "Струмяни-Кресна" - от 30-о на 18-о място. Проверка на "Сега" показа, че от прекласирането реално се е облагодетелствала само "Етрополски Балкан", която иначе е щяла да изпадне от списъка на класираните 16 общини. "Струмяни-Кресна" е останала с две позиции извън списъка, а група "Тунджа" така или иначе е щяла да попадне в класирането.

Местните инициативни групи се учредяват на принципа на публично-частното партньорство, като участието на местната община е задължително. Проверка на "Сега" показа, че връзката на МИГ "Етрополски Балкан" с Емил Димитров е неоспорима. Като лице за връзка с инициативната група на сайта на програмата за развитие на селските райони е посочен братът на депутата - Станко Димитров. Освен това в групата влизат свързани с Димитров фирми и сдружения. Партньор например е "Етропарк" ООД, в която Димитров имаше дял до влизането си в парламента. Свързани с депутата са и сдруженията "Ездови спортен клуб Болкан Хорсес", в управата на което е брат му Станко Димитров, както и "Зелена Стара планина", в което фигурира Красимир Стоев от управата на свързаната с Димитров "Медикет".

Прекласирането на Етрополе ще вкара в общината и включените в групата населени места общо 3.8 млн. лв. Те ще се разпределят за проекти от стратегията за местно развитие. По регламент максималното финансиране на отделен проект трябва да е до 200 000 евро, като самите проекти се класират от партньорите в съответната местна инициативна група. Кандидатстването в Етрополе вече е започнало, но на сайта на групата няма данни за одобрени проекти.

Според информацията на БГНЕС проверката на МС е потвърдила посочените в сигнала нарушения. Заключението на експертите е одобрено от премиера, а докладът - изпратен за отстраняване на нарушенията в МЗХ в началото на 2012 г. По него не е извършено абсолютно нищо, твърди агенцията. Това косвено бе потвърдено и от коментара на Светлана Боянова, която категорично отхвърля обвиненията в нарушения и дори твърди, че е помогнала за усвояването на евросредствата. "Аз упражнявам контрола и мога да го правя с каквито методи аз преценя", заяви пред БГНЕС Боянова. Тя обясни, че периодично е викала бившата председателка, за да се информира за процедурата, която била много забавена. "Много беше голямо закъснението, повярвайте ми, ние тия пари щяхме да ги изпуснем. Аз никога не съм се информирала за конкретни МИГ-ове, каквото тя се опитва да изкара", оправда се зам.-министърът.