Терапия с кислород за деца с церебрална парализа и в Бургас

Първите две деца ще се лекуват безплатно

Терапия с кислород под налягане ще допълва лечението на деца с церебрална парализа, освен рехабилитацията в МБАЛ-Бургас. Пилотният за града проект ще даде възможност на първите две деца да участват в програмата безплатно. 

"Към рехабилитацията на децата се добавя терапия с кислород под налягане, при което се увеличава разтворения в кръвта кислород и по този начин последният достига до тъканите. Това значително подобрява неврологичния статус на децата с ДЦП", обясниха от лечебното заведение. 

Хипербарната оксигенация показва изключително добри резултати при пациенти с изгаряния и незарастващи рани, гръбначно мозъчни травми и др. Освен това вече се прилага в чужбина и това подтикнало ръководството да разширят приложението й в Бургас. С проекта се занимава д-р Даниела Люцканова, която завежда Сектор по хипербарна оксигенация и има съответните сертификати.

От края на 2012 в сектора полагат грижи за първия си пациент с церебрална парализа. 2-годишният Даниел има парализа на едното краче и ръка в следствие на тежко раждане. Досега Даниел е лежал "под налягане" 12 пъти. 

"Четох и в интернет, консултирах се и с други майки с моя проблем. Четох и статии, в които след сеанси с барокамера в София и Варна при децата е имало подобрение. Тогава разбрах, че барокамера има и в Бургас и реших, че няма смисъл да пътувам до други градове", разказва Ирина. "Не очаквам чудеса, но ДЦП-то е болест, която няма лечение с медикаменти, единственото, което помага, е рехабилитацията" добавя майката на Даниел. 

Кислородът под налягане достига и насища увредените тъкани на мозъка, така с  продължителни сеанси, е възможно подобрение в състоянието им, дори и раздвижване.

След няколко сеанса в барокамерата близките на двегодишния Дани забелязват, че вътре в нея детенцето е по-активено, говори и се чувства по-добре.

Момиченце на 4 години също е пациент на Сектора по хипербарна оксигенация. 

"Планираме да разширим програмата и чрез партньорство с община Бургас и социални домове като включим в нея още деца от Бургас, страдащи от това заболяване”, обясни д-р Даниела Люцканова.

Статистиката сочи, че всяко трето дете на 1000 се ражда с ДЦП. Първите две деца, участващи в пилотния проект на болницата, не плащат нищо. Засега програмата е отворена за включване и на още деца. Всеки конкретен случай се преценя след консултация с д-р Даниела Люцканова и екип, чийто телефон е 0879 357 722

Предстои и стартиране на проект за лечение с ХБО при пациенти с Мултиплена склероза, както и такива след исхемичен мозъчен инсулт и спинални травми.

Единствената барокамера в цяла Югоизточна България се намира в Бургаската болница. Апаратът е купен навремето със средства на Нефтохимическия комбинат и дарен на болницата за лечение на тежки изгаряния. Изгарянията обаче са само едно от състоянията, които се повлияват добре от барокамерата. Терапията с кислород под налягане е безценна при незарастващи рани, анемии, отравяния, остеомиелит, множествена склероза, състояния след инсулт и инфаркт, декомпресионна болест, неврит на слуховия нерв, мигрена, газова гангрена и др.