Архитектка получи 2 г. и 8 месеца решетки за убит при катастрофа

Крими

15-01-2013, 11:50

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отложиха делото за автобуса-убиец

БОС реши: Съкратен процес за автобуса ковчег на "Ентуртранс"

Делото срещу бургазлийката, която седнала зад волана след алкохолна почерпка, приключи светкавично

2 г. и 8 месеца затвор получи бургаската архитектка Екатерина Рогожинова, която уби 56-годишния Красимир Янчев в катастрофа през лятото на 2012 г. Освен това Рогожинова се разделя и с шофьорската си книжка за срок 5 г., постанови състав на Бургаския окръжен съд, с председател Яни Гайдурлиев. 

Процесът срещу арх. Екатерина Рогожинова стартира днес и  приключи светкавично бързо, само 2 часа след даване ход на делото. Рогожинова бе призната за виновна в това, че на 5 юли 2012 г. по пътя Созопол - Приморско, пътувайки с автомобила си и нарушавайки основни правила от закона за движение по пътищата, по непредпазливост е причинила смъртта на  56-годишния Красимир Янчев от Бургас. 

Катастрофата става около 5.30 ч., малко след завоя на р. Ропотамо, около мястото където преди години катастрофира фигуриста Максим Стависки. По ирония Рогожинова бе избрала защитата й да води адв. Росен Кожухаров, който бе сред адвокатите на Стависки в процеса срещу него.  

Основен фактор и при този пътен инцидент се явява шофирането след употреба на алкохол. Архитектката се качва зад волана след употребата на солидно количество алкохол и подкарва фиата си в посока Созопол. По пътя навлиза в насрещното движение, губи контрол над автомобила и се врязва в колата на 56-годишния мъж, който издъхва след удара. Взетата проба за алкохол на Рогожинова отчита над 3 промила алкохол в кръвта. 

"Искам да изкажа своите съжаления за случилото се. За първи път днес виждам близките на починалия. В своя защита нямам какво да кажа", обяви в съдебната зала днес бургаската архитектка. Процесът се гледа по съкратената процедура, тъй като подсъдимата призна вината си напълно.

В хода на делото адв. Росен Кожухаров призова съда да вземе предвид това, че подзащитната му се разкайва и съжалява за случилото се, както и това, че е съдействала изцяло още от фазата на досъдебното производство и поиска да постанови условна присъда за деянието. Пред състава Кожухаров представи и служебни характеристики изготвени от настоящия й работодател в полза на Рогожинова, която се оказа работи за голяма проектанска компания в Бургас. 

Близките на пострадалия обаче настояха за по-сурово наказание. Те поискаха съдът да вземе предвид факта, че това не е първото шофиране в нетрезво състояние на подсъдимата. Оказа се, че Рогожинова е хващана и друг път пияна зад волана.

Близките настояха за максималната допустима от закона присъда, както и да бъде лишена от правоуправление на автомобил до края на живота си. "Пила е цяла нощ, после се качила на колата, била е много пияна. Сина ми е пътувал за работа,  направо го е смачкала. Искам сурово наказание!", добави почернената майка на загиналия.  

След изслушване на страните по делото съдът се оттегли за размисъл, като само след 30 мин.  излезе с решение. Съдебния състав , с председател Яни Гайдурлиев призна подсъдимата за виновна и постанови 2, 8 год. лишаване от свобода, в затворническо общежитие при общ режим на изтърпяване, както и 5 г. лишаване от правоуправление.

"Най-вероятно ще обжалваме", заяви пред Burgasutre адв. Кожухаров. Освен защитата, явно недоволни от това решение бяха и частните обвинители- майката на загиналия - Гергина и съпругата му - Събка, на които наказанието се стори малко.  

Страните могат да обжават в законовия 15 дневен срок пред апелативните магистрати.