Децата говорят на някакъв странен език и си имат "лице"

Мисия Бургас

19-01-2013, 12:37

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

The real hero на Бургас носи "Адидас”, той е следовател и има 16 хиляди приятели

"Художествен герой - Ултра Лек, Хипер Як и Мега Нацепен Батка!". Това е определението на профила в социалната мрежа, който се радва на повече от 16 хиляди харесвания и приятелства в Бургас. С този доста висок рейтинг анимационният герой на града буквално "нацепва" имиджа на популярните лица във Фейсбук.

Дори фен страниците на българския елит трудно успяват да съберат 5 000 харесвания, същия проблем имат и други родни знаменитости, които могат само да мечтаят за славата на Харабейшио-виртуалният идол.

Комикс-следователят визуално има силна прилика с популярния от американския криминален сериал главен герой. Изобразен е със светла коса и кожа, леко намръщено и угрижено изражение на лицето и задължителните тъмни очила. Първият белег, че той всъщност не е анимационна версия на Хорейшио е превърналия се в запазена марка на бургазлии анцуг или по местнен прочит "официален анцуНг".

Зад гърба на следователя често са изобразени емблематични за Бургас сгради или символи на града като Моста, паметника на Альошата, Часовника.

Харабейшио определя големия български спортист Йордан Йовчев като "Феноменално Яка Машина" и това определение има толкова одобрения, колкото най-новата снимка на Николета Лозанова с Валери Божинов.

Нашият Харабейшио удря по имиджа на звездите със скромно чувство за хумор и много традиционни за младите хора и градските тийнейджъри фрази. "Въйййй тия луди ли са? Чу'ек, в "Меден рудник" страстта не е "та`ак работа" :)", "Въй к'во стана, въй боже, въй напрао са изкърти чу'ек .... :D" са само част от постовете на бургаския герой, който разполага с богат набор от детско-юношески жаргон, който действително различава малките бургазлийчета от децата в Монтана, например.

Някой от кратките комикс истории на Харабейшио имат повече от 1500 харесвания. Фен страницата на певеца Веселин Маринов, който пълни по шевовете Летния театър в Бургас, разполага с далеч по-малко почитатели, а в нея коментарите извършват едва 20 от тях.

Харабейшио има хиляди фенове, а хората които ежедневно дават позитивна оценка на неговите публикации и ги коментират са много повече от 5000. 

Коментарите на Харабейшио са с в пълен унисон с езика на бургаските ученици – "Лекия е мега не-издържал!" Това е причината героят на Бургас да бъде одобряван от тях и копиран. "Ефирно луксозен маняк" е другото определение, което е добре по-възрастните да знаят, за да могат да разшифроват словото на децата си, когато те общуват с връстниците си на някакъв странен език.

Харабейшио е изготвил и специфичнен бургаски речник. Той става все по-известен, защото вече влиза и в редица столични страници в мрежата. Авторът си го е фиксирал с израза "ноу дроп" или много съм зле, а в самия речник попадат най-популярните за местните хора изрази, които сигурно ще влязат в новия български език или поне в Нов български университет:  адската харабия, или в превод на български означава много интересно, "ко стаа лек", което е нещо като "здравей, как си".

Бургаският тълковен речник е изложен на страницата на Студенски град, къето има над 800 споделяния и още толкова коментари между хора от социалните мрежи.