Само 15 на сто родни продукти в големите вериги

Най-доброто от печата

21-01-2013, 07:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ЕС ни дава €382,9 млрд. за селско стопанство

Само 15% от стоките по рафтовете на големите търговски вериги са родно производство. Големите магазини поставят изключително тежки условия пред българските производители и продаваните продукти са предимно внос, от което търпят загуба и фермерите. Това сочат резултатите от проучване, огласено на дискусия за промените в селскостопанската политика на ЕС.
С около 100 милиарда евро да бъде намален общият европейски бюджет в следващия програмен период от 2014 до 2020 г. Предвижда се и с 35 милиарда евро по-малко да са парите за селското стопанство. За финансовата рамка на бюджета
все още текат преговори между 27-те страни членки
На практика средствата за селскостопанските производители в ЕС, сред които са и българските фермери, са общо 382,9 млрд. евро за целия следващ програмен период, което е с около 8% по-малко от отделяните до момента.
Родният производител трудно се справя с конкуренцията на западноевропейския си колега не само защото получава по-ниски субсидии от ЕС, а и защото работната ръка е евтина, а цените на торове, техника и материали в повечето случаи у нас са по-скъпи, отколкото в Германия например”, казаха пловдивски фермери. „И у нас да се въведе практиката от САЩ, Испания и Чехия, които заделят средства за подпомагане на застрахователната премия на земеделците”, поискаха стопани от региона.
Пример на нашата страна може да е Испания
чието правителство през последните години дава приоритет на застраховането на селскостопанския сектор. Испания също като България е климатично нестабилна страна, посочи Томас Гарсия Аскарате, икономически съветник в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК и в момента вече има много добре развита система на застраховане.
През тази година родните фермери ще получат 1,140 млрд. лева помощи. До края на месеца ще започне изплащането на европейските субсидии за единица обработваема площ. Тези средства ще достигнат до 84 хил. стопани.