Психиатър за бащата-убиец: В лудостта си е мислел, че ги спасява

Лабилен военен с пистолет – става страшно

Поредното жестоко убийство потресе страната. Младо семейство бе открито мъртво в дома си в пловдивския квартал "Кючук Париж". Бащата Георги, майката Николина и двете им малки момченца  Илия и Ангел бяха намерени с куршум в главите.

Версията на разследващите – убиецът е бащата. Той е разстрелял съпругата и децата. След това се е самоубил. Убийството е извършено чисто – с по един куршум в главите. Предполага се, че Николина и децата са застреляни докато спят.

ЗАЩО? Plovdivutre.bg потърси за коментар един от най-изявените психиатри – доктор Веселин Герев.

Убийството е акт на психично болен, категорично е мнението на специалиста.

Нормален човек, дори под много силен афект, не е в състояние да извърши подобно деяние. В случая става дума за разширено самоубийство. Но и изследванията показват, че при лудост много малко хора прибягват до тази крайна мярка. Според проучване, проведено от Софийската университетска клиника по психиатрия, процентът на случаите е едва 8-10%.

По мнението на лекаря Георги се е побъркал под влиянието на редица фактори.

Това, че е бил тих и затворен, не е показателно. Все пак тихите води понякога са тихи точно заради лудостта, коментира специалистът.

Актът не е спонтанен, става дума за натрупвания, продължили с месеци, а може би дори и година. По всяка вероятност убиецът е имал и предразположение на характера, тъй като здрав мозък под напрежение едва ли е способен да направи нещо толкова крайно.

Самият факт, че Георги е ликвидирал всички, не е пожалил дори и децата си, говори за лудостта му. Често тези хора са толкова объркани, че са убедени, че убивайки правят услуга на близките си, спасяват ги от мъките им.

По мнението на психиатъра близките, роднините, приятелите и дори съседите са важен фактор за предотвратяването на подобни трагедии. Това убийство доказва за пореден път, че не познаваме хората, с които живеем.

По всяка вероятност много хора са забелязали промените в настроението на Георги, но може би са го отдали на стрес и проблеми, предполага д-р Герев.

Има обаче и един друг фактор, характерен за обществото ни - страхът да не се изложим, да не бъдем заклеймени, в случай, че потърсим професионална помощ.

В САЩ, най-лудата държава в света, всеки има личен психиатър заедно с личния лекар.

Фактът, че Георги е бил военен, също не е за пренебрегване. Нивото на компетентността и психичната помощ в армията е под всякаква критика, коментира специалистът. Според Герев често в нея постъпват хора, в които агресията малко или много е заложена. Което, съчетано с носенето на оръжие, става страшно.

Тепърва все повече хора ще изпушват, а все повече имат и достъп до оръжие, опасява се специалистът. "В момента ние не правим превенция, а само констатираме. Все повече хора се побъркват от отчаяние, а ние канстатираме, броим трагичните случаи, без да анализираме."