Без взимане на точки при ПТП ако имате "златен талон" от КАТ

Най-доброто от печата

25-01-2013, 05:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От 800 000 водачи в София отличниците са 38 000

Шофьор, който има "златен талон", няма да губи точки за други нарушения освен за употреба на алкохол. Ако бъде спипан пиян зад волана, оранжевото картонче ще му бъде отнето и ще може да си го възстанови само ако 6 г. не сгази закона.

Сега КАТ взема "златния талон" при всеки гаф, за който се режат контролни точки. От 800 000 водачи в София отличниците са 38 000.

Тези правила са залегнали в Наредба на вътрешния министър Цветан Цветанов, която влиза в сила след 10 дни.

Проектът за шофьорските точки бе публикуван за обсъждане още през октомври 2012 г., а окончателният му вариант вече излезе в "Държавен вестник".

От 4 февруари шофьорите ще остават без контролни точки за 14 нарушения, а не за 25 - както е в момента. Отпадат 4 досегашни наказания за превишаване на скоростта, като остава само отнемането на 12 точки при движение с над 50 км/ч от допустимите в населено място.

Занапред няма да се вземат 10 точки за използване на антирадар, нито 8 точки за неправилно преминаване покрай спирка на градския транспорт или спрял автобус. Шофьорският талон остава чист при навлизане в еднопосочна улица, което сега се наказва с 4 точки.

Още при обсъждането най-спорни станаха 4-те точки, които се отнемат за виновно причиняване на катастрофа. Според окончателния текст те отпадат. По новата наредба няма да се вземат и 6 точки за каране на кола без документи.

Целта на промените е точки да се отнемат само за нарушения, които застрашават участниците в движението, коментираха от КАТ.